Shutterstock

Nieuws Melk

Waarom zuivelindustrie in Canada op de schop moet

22 Oktober 2020 - Jorine Cosse - 1 reactie

Een groep agri-food onderzoekers aan de universiteiten van Dalhousie en Guelph trekt aan de bel. Als er nu geen 20-jaren plan voor de Canadese zuivelindustrie op tafel komt, dan trekt de industrie aan het kortste eind en verliest het minstens de helft van de melkveehouders het komende decennium.

Volgens de onderzoekers moet de Canadese zuivelindustrie flink op de schop om toekomstbestendig te blijven. In de afgelopen decennia is zowel de zuivelconsumptie als het aantal melkveehouders flink teruggelopen. Daarbij komen er steeds meer buitenlandse zuivelproducten de Canadese markt binnen door verschillende handelsverdragen. Als er geen actie ondernomen wordt, dan loopt het aantal melkveehouderijen naar verwachting terug van 10.371 in 2020 naar grofweg 5.500 over 10 jaar.

20-jaren plan
De onderzoekers geven aan dat het nog niet te laat is om de terugloop in consumptie en bedrijven te stoppen. In de afgelopen jaren genoten de melkveehouders weliswaar van een stabiele prijs, maar dit heeft niet voorkomen dat de sector langzaam kracht verliest, aldus het onderzoek. De hoge melkprijzen zorgen ook voor hoge handelsprijzen, waardoor bijvoorbeeld goedkopere zuivel uit de Verenigde Staten interessanter wordt voor de import door de vrijhandelsverdragen.

Om de sector te versterken en te laten groeien, moeten er verschillende aanpassingen komen. Importtarieven op buitenlandse zuivel moeten langzamerhand afgebouwd worden en er moet geld vrijkomen om melkveehouders die het moeilijk hebben te helpen met vrijwillige verkoop van het bedrijf. Ook moet Canada een sterke internationale merknaam krijgen op zuivel.

Handelsverdragen
Uit het onderzoek blijkt dat door vrijhandelsverdragen als CETA en CPTPP zo'n 8% van de Canadese zuivelmarkt bestaat uit zuivel uit het buitenland. Canadese melkveehouders verliezen daarmee een deel van de afzetmarkt. De regering heeft daarom $1,75 miljard (CA dollar) vrijgegeven ter compensatie aan de getroffen melkveehouders. Met het intreden van het CUSMA-verdrag komt er meer geld vrij, zo heeft de Canadese president Trudeau afgelopen week laten weten.

In het rapport stellen de onderzoekers dat er meer nodig is dan dat, ook al gaat dat een groep melkveehouders benadelen. Er is geen ontkomen aan de toestroom van internationale zuivel, daarom moet er ingespeeld worden op deze situatie. Het kan zijn dat er dan enkele Canadese melkveehouders ruimte moeten maken. Het onderzoek raad de overheid dan ook aan om het geld te gebruiken voor een opkoopregeling.

Nederland
Waar de Canadese zuivelindustrie zich druk maakt over het intreden van een nieuw handelsverdrag (CUSMA) hebben we in Nederland een soort gelijke situatie met het CETA-handelsverdrag. Hiermee wordt vrijhandel tussen Nederland en Canada mogelijk. De Nederlandse landbouw is bang dat het moet concurreren met Canadese producten die niet aan dezelfde strenge kwaliteitseisen voldoen als de Nederlandse producten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jorine Cosse

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer. Jorine analyseert onder meer wekelijks de ruwvoermarkt en periodiek de markt van mengvoer.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
hans 22 Oktober 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10889764/waarom-zuivelindustrie-in-canada-op-de-schop-moet]Waarom zuivelindustrie in Canada op de schop moet[/url]
Mensen zijn in de ogen van handelsbedrijven ook maar gewoon producten.
Hoelang zal het nog duren voordat er vrijhandelsverdragen mbt arbeid (mensen) komen?
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden