Shutterstock

Inside Melk

Zuivelmarkt bijna in een intelligente lockdown

22 Oktober 2020 - Eric de Lijster

Op de Nederlandse zuivelmarkt is het onzekerheid troef als gevolg van de tweede coronagolf, door sommigen al omgedoopt tot coronatsunami, in ons land. Dit heeft de handel deze periode in een soort intelligente lockdown gemanoeuvreerd.  Kopers plaatsen enkel de hoogstnoodzakelijke orders en verkopers dringen niet aan. Wat doen de DCA-zuivelnoteringen?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Net als vorige week is er van paniek geen sprake op de zuivelmarkt, maar onderhuids heerst wel nervositeit. Dit heeft alles te maken met de verdere ontwikkeling van het coronavirus in Nederland en de Europese Unie. Welke maatregelen en restricties komen er nog aan? Stevenen Nederland en andere lidstaten alsnog op een lockdown af? Wat betekent dit voor de afzetmogelijkheden? Het zijn allemaal onzekere factoren, die maken dat de zuivelmarkt deze week weinig sprankelend is.

Kopers wachten namelijk af en werken met zo'n klein mogelijke voorraad. Zo dekken zij zich in voor mogelijk toekomstige vraaguitval. Ook de prijs speelt een rol. Wat je nu relatief hoog inkoopt, kan bij een lockdown opeens stukken goedkoper zijn. Kopers stellen daarom hun aankopen zo lang mogelijk uit en werken enkel op de korte termijn. 

Het koopgedrag leidt echter nog niet tot grote stress bij verkopers, zoals de zuivelproducenten. De melkaanvoer zit nog in een dal, waardoor de productie niet overloopt. Bovendien komen de traditionele herfstaankopen, waarin ook wordt voorgesorteerd op kerst, er aan. Daardoor hebben de verkopers het gevoel dat  nog veel grote orders moeten worden geplaatst de komende weken en wachten af. Daardoor is een markt ontstaan met zowel weinig vraag als aanbod.

In deze ambiance maken de DCA-zuivelnoteringen dan ook geen grillige bewegingen. De DCA-spotnotering van rauwe melk blijft bijvoorbeeld staan op €36,00 per 100 kilo geleverd, waarbij er amper aanbod is. In met name Zuid-Duitsland is rauwe melk iets meer gevraagd, waardoor de DCA-notering daar met €2 oploopt naar €38 per 100 kg melk bij 3,7% vet geleverd.

Na een scherpe daling vorige week voelt de markt voor room weer iets zwakker aan, deels ook door het wegvallen van de afzet aan de foodservice. Room levert €50 in om te komen tot een DCA-notering van €4.230 per ton af werk. In het verlengde van room volgt boter met een exact gelijke prijsverlaging naar een DCA-notering van €3.365 per ton af werk. In vergelijking met de eerste golf dit voorjaar vallen deze dalingen nog mee. Dat heeft er onder meer mee te maken dat de verkoop in de retail goed doorlopen.

Zo worden producten als boter, houdbare melk, kaas en toetjes (vla) goed verkocht in de supermarkt. Daarbij schakelen restaurants en cateraars veel sneller over op het maken van afhaalmaaltijden of thuisbezorgen, waarmee een deel van het omzetverlies wordt opgevangen. Factoren als een mogelijke totale lockdown aan de vraagzijde en de verwachte seizoensmatige stijging van de melkproductie kunnen de zuivelmarkt de komende weken wel stevig beïnvloeden.

Op de kaas- en poedermarkt is het deze week echter nog lang niet zo ver. In beide segmenten valt weinig te beleven. De DCA-noteringen voor magere melkpoeder en volle melkpoeder vallen met respectievelijk €2.205 per ton en €2.730 per ton af werk iets hoger uit. Onder deze noteringen liggen echter relatief weinig transacties. De DCA-notering van weipoeder blijft daarbij helemaal gelijk op €755 per ton af werk.

Ook de DCA-noteringen van Gouda en Edam kaas bewegen amper en komen deze week toevallig allebei gelijk uit op €2.920 per ton af werk. De productie van mozzarella wordt getemperd om aan de mindere vraag te voldoen, maar de DCA-notering levert deze week €40 in tot €2.625 per ton af werk. Cheddar Curd is minder beschikbaar, waardoor de prijzen van Cheddar enigszins stijgen

Klik hier voor toelichting op de DCA-noteringen (vloeibaar) 
Klik hier voor toelichting op de DCA-noteringen (kaas) 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden