Zvonimir Atletic / Shutterstock.com

Nieuws Handelspolitiek

India overweegt meer vrijhandel, zuivel fel tegen

28 Oktober 2020 - Jorine Cosse

India bekijkt of zij handelsovereenkomsten kan afsluiten met de Verenigde Staten, de Europese Unie en Australië. De Aziatische grootmacht overweegt de grenzen open te stellen voor meer Westerse producten, waaronder zuivel, door handelsproblemen met China. De machtige Indiase zuivelsector is fel tegen.

India voert al langere tijd gesprekken met de Europese Unie over een zogeheten Indiase-Europese Vrijhandelsassociatie, zo meldt Bloomberg. Handelsbesprekingen waar ook IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland aan meedoen.

Ook onderhandelt India sinds 2018 met de Verenigde Staten over een handelsdeal en worden handelsbetrekkingen met Australië en Nieuw-Zeeland onderzocht. De lokale Indiase zuivelsector stribbelt echter flink tegen, waardoor de regering van premier Nadrendra Modi twijfelt om de grenzen gratis open te stellen voor zuivelproducten uit de Westerse wereld. 

Laten het nooit toe
De Indiase zuivelsector vreest dat import van buitenlandse zuivel het einde betekent voor veel melkveehouders in het land. "We gaan het nooit toelaten", zo meldt RS Sodhi, topman van de grootste Indiase zuivelcoöperatie GCMMF. Dit concern brengt de producten op de markt onder het merk Amul. Sodhi wijst erop dat de georganiseerde zuivelsector goed is voor slechts $30 miljard van de $110 miljard waarde van de zuivelsector in het land.

Indiase boeren verdienen ongeveer tweederde van het totale inkomen met het houden van melkvee. "Waarom hebben we import nodig als die het levensonderhoud van 100 miljoen mensen vernietigt", aldus Sodhi, die daarbij aangeeft dat kennis en technologie wel welkom zijn in India. De industrie maakt daarbij zorgen over de strikte productie-eisen die het dan moet volgen om te kunnen concurreren op de binnenlandse en mondiale markten.

Knoop doorhakken
De vraag is dus of de Indiase regering uiteindelijk een knoop gaat doorhakken. Het land trok zich vorig jaar al uit economische besprekingen met omringende landen, ook omwille van de binnenlandse zuivel.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jorine Cosse

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer. Jorine analyseert onder meer wekelijks de ruwvoermarkt en periodiek de markt van mengvoer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden