Shutterstock

Inside Melk

Weinig handel in fosfaatrechten, prijs zakt

28 Oktober 2020 - Chanti Oussoren

De DCA-notering Fosfaatrechten liet vorige week een afname zien, nadat deze over de voorgaande weken plotseling stevige stappen naar boven zette. Deze week is er sprake van weinig handel en doet de notering wederom een stap omlaag.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De drukte op de markt voor fosfaatrechten is gepasseerd en momenteel worden slechts mondjesmaat rechten verhandeld, zo bevestigen diverse commissionairs. Het is dan ook redelijk rustig op de markt en kopers zijn zeer afwachtend. De DCA-notering Fosfaatrechten zakt daarom deze week met €3,50 naar €144,50. Over de afgelopen 2 weken is de notering met €6 gedaald en daarmee levert deze vlot terrein in. In voorgaande weken liet de notering juist nog een stijging van €9 zien.

Naar verluidt is er voldoende aanbod op de markt. De vlotte prijsstijging heeft ervoor gezorgd dat meer melkveehouders fosfaatrechten hebben aangeboden, maar ze willen deze rechten eigenlijk niet verkopen voor de huidige prijsniveaus. Kopers profiteren van de doorzichtige markt en zien de prijzen online dalen, wat resulteert in een afwachtende houding. De verhouding tussen vraag en aanbod lijkt daardoor momenteel wat uit balans te zijn.

Prijsschommelingen
Commissionairs verwachten dat, ondanks de afwachtende houding van kopers, voor het einde van het jaar nog voldoende rechten verhandeld worden. Dit omdat een gedeelte van de melkveehouders nog rechten aan moeten schaffen. De prognose is dat de handel de komende weken nog rustig verloopt, met hier en daar wat prijsschommelingen. Rond medio november trekt de vraag naar verwachting weer aan. Mogelijk brengt dit ook weer prijsstijgingen met zich mee.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden