Shutterstock

Analyse Zuivel

Corona lijkt zuivelmarkt naar beneden te trekken

29 Oktober 2020 - Eric de Lijster - 1 reactie

Hoewel de tweede coronagolf zich al enige tijd in Nederland en de Europese Unie (EU) beweegt, hielden de noteringen op de zuivelmarkt aardig stand. Deze stabilisatie is voorbij, nu er flink druk is gekomen op de noteringen van met name kaas en melkpoeder. Dat lijkt een opmaat voor de komende weken.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het slot lijkt deze week van de zuivelmarkt te zijn gehaald. De afgelopen weken leek de markt zelf in een intelligente lockdown te bivakkeren als reactie op de gevolgen van het coronavirus. Kopers plaatsen enkel de hoogstnoodzakelijke orders en verkopers dringen niet aan. Gevoegd met een relatief lage seizoensmatige melkaanvoer kon een bepaald evenwicht in de markt zich stand houden.

Die balans lijkt nu verstoord en daar is hetzelfde coronavirus ook verantwoordelijk voor. De afgelopen dagen hebben Frankrijk en Duitsland een nieuwe lockdown aangekondigd die sowieso voor heel de maand november lijkt te duren. Ook Nederland gaf aan dat de huidige coronamaatregelen, waaronder de sluiting van de horeca, sowieso tot in de eerste weken van december stand houden. 

Meer aanbod los laten
Deze aankondigen maken duidelijk dat de afzet naar de foodservice de komende 4 tot 6 weken niet op gang gaan komen of waarschijnlijk nog verder teruglopen. Hoewel de retail dit deels compenseert met hogere zuivelverkopen in de supermarkt, lijkt deze onzekerheid voor verkopers een signaal om toch meer aanbod op de markt los te laten. Dit laat zich direct voelen op de markten van met name volle en magere melkpoeder en kaas.

Vooral op de kaasmarkt waren bij de afgelopen 2 handelsdagen hectisch, doordat daar ook de vraag sterk terugliep. Zowel de DCA noteringen van foliekaas als cheddar en mozzarella zijn daardoor allen gedaald. Zo liepen de DCA noteringen voor foliekaas Gouda en Edam terug met respectievelijk €65 en €60 per ton. Ook cheddar curd en mild werden elk met €60 per ton afgewaardeerd. De DCA-notering van mozzarella daalde met €45.

Ook magere melkpoeder bezweek onder de coronadruk. Het aantal transacties was vorige week al laag door de matige vraag. Daardoor lijken verkopers toch eieren voor hun geld te kiezen en tasten of op kopers wel op lagere niveaus toehappen. De DCA notering voor magere melkpoeder liep daardoor met €55 per ton omlaag. Volle melkpoeder leverde €45 per ton in. 

Prijsdruk en wisselkoersen
Ook aan de vetkant maakt room een soortgelijke beweging. De DCA notering van room daalt met €110 tot €4.120 per ton af werk. Kopers ontbreken door het wegvallen van afzet in de foodservice en ook wisselkoersen spelen op de Noordwest Europese markt een rol. Een zwakke Poolse zloty trekt bijvoorbeeld de prijs van Poolse room omlaag, wat ook weer een drukkend effect heeft op Duitse room.

De DCA notering voor boter bleef deze week nog wel stabiel met slecht een minieme afwaardering van €5 per ton tot €3.360. Dit lijkt echter stilte voor de storm, doordat boter net als kaas, poeder en room een kopersmarkt is geworden. Aan de achterkant lijkt boter er ook zwak op te staan, doordat de handel voor het eerste kwartaal van 2021 op lagere niveaus plaatsvindt dan de huidige boternotering.

Noteringen stutten
Dat is ook een symbolisch voor de huidige zuivelmarkt, waarbij iedereen 'kort bij huis' blijft en vooral transacties voor de korte termijn afsluit gelet op de onzekere marktfactoren die corona met zich meebrengen. Verkopers klampen zich vast aan de gedachte dat de voorraden niet groot zijn en dus nog veel zuivelproduct moet worden gekocht richting de kerstweken toe. In hoeverre dit de noteringen op de zuivelmarkt kan stutten, moet de komende weken blijken. De stemming in de handel is in ieder geval niet bijster optimistisch.

Rest te vermelden dat de DCA noteringen voor rauwe melk deze week wel stand weten te houden. De zeer dunne markt met nog relatief weinig aanvoer speelt hierbij een belangrijke rol. DCA spotmelk Nederland doet zelfs €0,50 meer per 100 kg en komt uit op €36,50. De DCA spotnoteringen voor Noord- en Zuid-Duitsland kruipen naar elkaar toe tot respectievelijk €36 en €36,50 per 100 kg.

Klik hier voor toelichting op de DCA-noteringen (vloeibaar) 
Klik hier voor toelichting op de DCA-noteringen (kaas) 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden