Fotogalerie Angelique

Nieuws Coöperatie Duinzuivel

Nieuwe coöperatie komt met lokale 'Duingoed' kaas

20 November 2020 - Jorine Cosse - 1 reactie

Op initiatief van een groep melkveehouders uit het gebied rondom de Loonse en Drunense Duinen is gisteren (18 november) de coöperatie Duinzuivel opgericht. Met de aangesloten melkveehouders wordt er Brabantse Duingoed-kaas gemaakt. De ambachtelijke kaas wordt lokaal afgezet.

Inmiddels telt de coöperatie 15 leden-melkveehouders, met Mari van Drunen als voorzitter. Van Drunen was erbij toen 6 melkveehouders 2 jaar geleden de koppen bij elkaar staken om op zoek te gaan naar een nieuw verdienmodel. Met in het achterhoofd de groeiende trend dat de consument inzicht wil in de herkomst van zijn of haar voedsel, werd gekozen voor het maken van kaas.

Extra plus
Van Drunen laat weten dat de coöperatie eerst met de huidige melkveehouders blijft werken aan de kaasproductie. De melk van de aangesloten bedrijven wordt door kaasmaker Hollandsche Meesters uit Rhenen verwerkt tot de Duingoed kaas. De melk van de aangesloten leden die niet tot kaas wordt verwerkt, gaat naar FrieslandCampina. 

De leden-melkveehouders ontvangen dan ook de prijs van FrieslandCampina voor hun melk. "De winst die de coöperatie uiteindelijk maakt is niet alleen om aan de leden uit te keren," zo laat Van Drunen weten. "Een deel ervan wordt gebruikt om de natuur in de Loonse en Drunense duinen te behouden of te verbeteren en daarbij willen we ook graag dat de omwonenden tevreden houden." 

Proeven is kopen
Met behulp van kaasmaker Hollandsche Meesters werden eind augustus van dit jaar de eerste kazen van de plank gehaald en verkocht onder het label 'Brabants Duingoed'. Inmiddels heeft de coöperatie 600 kilo kaas verkocht zonder grootschalige marketingacties. "Een bericht op social media was genoeg," aldus Van Drunen. Volgens de melkveehouder wilden klanten na het proeven meteen de kaas kopen, meer was er niet voor nodig.

De coöperatie is bezig met het opschalen van de productie. Consumenten die graag een stukje van deze kaas willen proeven (en kopen) moeten nog even geduld hebben. De eerst volgende voorraad kazen is pas in januari volgend jaar klaar voor verkoop. "We hadden van te voren niet kunnen bedenken dat het zo goed en snel zou lopen," zegt Van Drunen. "Momenteel kunnen we dus niet leveren, maar zodra het weer mogelijk is gaan we ook meer marketing inzetten via verschillende kanalen. En zodra het mogelijk is willen we ook graag yoghurt en kwark gaan produceren en verkopen onder ons label."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jorine Cosse

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer. Jorine analyseert onder meer wekelijks de ruwvoermarkt en periodiek de markt van mengvoer.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
Jan 20 November 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10890120/nieuwe-cooperatie-komt-met-lokale-duingoed-kaas]Nieuwe coöperatie komt met lokale 'Duingoed' kaas[/url]
Wat hebben Frieslandfoods afnemers van belang bij "leden" die continue verkondigen dat zij de beste, de gezondste etc. kaas maken.

Kaasmakers: wees dan echte ondernemers en verwerk al je melk.

Aan Frieslandfoods: neem aub afscheid van deze lieden.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Analyse Zuivel Business

Room en poeder zwakker in tamme zuivelmarkt

Nieuws melk

Coöperatie Rouveen boekt meer omzet

Nieuws Ondernemen

De Fryske wordt coöperatie van boeren én klanten

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden