Shutterstock

Inside Kunstmest

Kunstmestmarkt is in beton gegoten

25 November 2020 - Kimberly Bakker

De markt voor kunstmest lijkt in beton gegoten. De noteringen voor zowel Kalkammonsalpeter als Nutramon zijn ondertussen al weken stabiel. Waar komen deze prijzen op uit? En kan de internationale vraag naar ureum de prijzen op termijn doen stijgen?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Vanuit boeren is er op het moment relatief weinig vraag naar kunstmest, zo laten insiders weten. In het geval van de veehouders komt dit met name door de ontwikkeling op het gebied van de melkprijzen. Er zijn (te) weinig liquide middelen en het aankopen van kunstmest staat op dit moment niet bovenaan het prioriteitenlijstje. Ook de mestboekhouding speelt een rol. Veel boeren zitten al aan hun taks voor dit jaar en zullen pas komend jaar weer aan de slag gaan met meststoffen.

Het feit dat de prijzen voor kunstmest stabiel zijn, is overigens ook direct een reden voor de rust op de markt. Veel boeren zien geen noodzaak om juist nu kunstmest aan te kopen. Immers, er hoeft niet ingespeeld te worden op de ontwikkelingen op de markt. Slechts een kleine groep heeft al product gekocht voor komend jaar.

Markt getekend door stabiele prijzen
Sinds week 32 is de prijs voor Nutramon in korte tijd gestegen van €18,80 naar €20,40 per 100 kilo. Inmiddels staat de prijs echter al sinds week 37 op circa €20,40 per 100 kilo. Ten opzichte van de voorgaande jaren ligt de prijs echter nog steeds behoorlijk laag: in het jaar 2018 noteerde de prijs in week 47 ongeveer €25,25 per 100 kilo en in 2019 was dat €23,80 per 100 kilo.

Kijken we naar de prijs van Kalkammonsalpeter (KAS, 27%), dan komt die voor week 47 uit op zo'n €17,95 per 100 kilo, wat gelijk is aan de afgelopen 3 weken. Een maand terug stond de prijs nog iets lager, op €17,70 per 100 kilo. Wel ligt deze prijs duidelijk lager dan in andere jaren. In 2019 lag de prijs in deze periode van het jaar op €20,95 en het jaar daarvoor was dat zelfs nog €23 per 100 kilo.

Niet alleen de prijzen voor KAS en Nutramon blijven stabiel, ook de prijs voor kalizout (60%) noteert nog steeds redelijk vast tussen de €28 en €29 per 100 kilo. De notering voor tripelsuperfosfaat (45%) komt uit tussen de €28 en €36 per 100 kilo, wat vergelijkbaar is met een aantal weken terug. Het prijsverschil bij die laatstgenoemde is overigens afhankelijk van de vraag of het los geleverd wordt of niet.

Prijs van ureum stijgt
In de handel/industrie is de situatie tegenovergesteld. Internationaal is er veel vraag naar ureum. Als gevolg van een recordproductie van graan en rijst hebben met name India en Australië interesse in ureum. De vraag is of de grote vraag vanuit die landen volledig ingevuld kan worden. Hierdoor loopt de prijs voor ureum in de grootste producerende landen (waaronder China en Egypte) steeds verder op.

In verhouding tot ureum is Kalkammonsalpeter relatief goedkoop. Nu van die eerste de notering stijgt en er stevige twijfels zijn of de vraag ingevuld kan worden, is er volgens insiders een kans dat de prijs van KAS richting het voorjaar iets toeneemt. Daarentegen zitten veel groothandels op dit moment vol, waardoor niet de verwachting is dat er nu veel bijgekocht wordt.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden