Shutterstock

Inside Melk

Wie betaalde de beste melkprijs in 2020?

14 Januari 2021 - Wouter Baan

In 2020 werd de wereld opgeschrikt door het coronavirus, dat ook de zuivelmarkt in zijn greep hield. De melkprijzen kregen met name in het tweede kwartaal flinke klappen, daarna vond er herstel plaats. Melkveehouders bleven zodoende behoed voor extreem lage prijsniveaus van onder €30 per 100 kilo. De gemiddelde melkprijs in Nederland pakte echter wel lager uit dan het jaar daarvoor. Welke verwerker scoorde jaarrond het best?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Eerder deze week maakte Vreugdenhil Dairy Foods de melkprijs over december bekend en daarmee kan de balans over 2020 worden opgemaakt. Eerst zoomen we in de op de gemiddelde kale melkprijs over december die uitkomt op €34,39 per 100 kilo, berekend bij 4,42% vet en 3,57% eiwit. Dit is een stijging van €0,40 ten opzichte van november als gevolg van een verhoging bij FrieslandCampina die maand. De andere verwerkers hielden de uitbetalingsprijzen ongemoeid in de laatste maand van het jaar. In januari heeft FrieslandCampina de december-verhoging overigens weer volledig gecorrigeerd. 

Corona oefende druk uit
Over heel 2020 komt de gemiddelde kale melkprijs in Nederland op €33,68 per 100 kilo uit. Dit is €1,10 lager dan het gemiddelde over 2019. Deze daling is nagenoeg volledig te wijten aan de druk die de coronacrisis uitoefende op de zuivelmarkt. Tussen half maart en begin mei kregen de melkpoeder-, kaas- en boternotering van DCA flinke klappen. De paniek was enorm, gerenommeerde marktpartijen spraken toen zelfs over de 'slechtste week ooit'. Daarna volgde herstel, ingegeven door een goede vraag vanuit de retail en teruggekeerde realiteitszin in de markt.

Toen de zuivelprijzen onderuit gingen, volgden de melkprijzen vrij rap. De vrees was dat de uitbetalingsprijzen door de grens van €30 zouden gaan. Ook waren en zorgen of de melkcollectie wel kon blijven doorgaan. Uiteindelijk liep dit met een sisser af, toen de coronabesmettingen in Europa richting de zomerperiode behoorlijk hard terugliepen. Desalniettemin gingen de gemiddelde melkrijs in Nederland tussen februari en juli met ruim €3 onderuit. In de tweede helft van het jaar werd een aanzienlijk deel van de coronaschade hersteld toen de zuivelprijzen (deels) corrigeerden. 

Gemiddelde melkprijzen over 2020
Wanneer we in de melkprijsvergelijker van Boerenbusiness de jaargemiddeldes per verwerker onder de loep nemen, dan valt op dan enkel Vreugdenhil boven de grens van €35 uitkomt (waarbij wél rekening is gehouden met de wintertoeslag). De rest zit daar onder. Met een jaargemiddelde van €32,14 staat het Scandinavische Arla onderaan. De melkprijsvergelijker, inclusief bonussen en premies, levert andere inzichten op. Daar staat de melkstroom van Albert Heijn van A-ware met gemiddeld €39,31 bovenaan, gevolgd door Cono (Caring Dairy) en FrieslandCampina (PlanetProof). Vanaf augustus verhoogde A-ware de premie van €0,03 tot €0,05 bovenop de prijs van weidemelk, al staan daar wel gortige eisen tegenover. FrieslandCampina verdubbelde in januari de Planetproof-bonus tot €0,02. Binnen deze melkstromen participeren enkele honderden melkveehouders. 

Nabetaling?
De melkprijsvergelijker geeft een goed inzicht van de maandelijkse voorschotprijzen per verwerker, maar voor de totale melkprijs over 2020 dient ook rekening te worden gehouden met nabetalingen van de coöperatieve verwerkers in de lijst, zoals Arla, DOC Kaas, Cono en FrieslandCampina. Die cijfers zijn echter nog niet bekend. Bij FrieslandCampina is het maar de vraag is of er over 2020 een nabetaling zal zijn, dit in verband met de reorganisatie. De kosten hiervoor bedragen maar liefst €175 miljoen, wat grotendeels ten laste komt op het bedrijfsresultaat van 2020. Door de coronacrisis stond het financiële resultaat toch al onder druk. De 'winstbonus' van het particuliere A-ware is overigens al wel bekend. Leveranciers van de kaasproducent kregen in december €1,50 bovenop de kale melkprijs. 

Klik hier om de melkprijsvergelijker in te zien en de resultaten te vergelijken op basis van uw persoonlijke bedrijfssituatie. 

Verwerker Gem. kale melkprijs in 2020 (bij 4,42% vet en 3,57% eiwit en jaarleverantie van 1 miljoen kilo)  Gem. maximale melkprijs in 2020  (bij 4,42% vet en 3,57% eiwit en jaarleverantie van 1 miljoen kilo
Arla €32,14 €35,81
A-ware €33,06 €39,31
Bel-Leerdammer €34,41 €37,91
Cono €33,28 €38,78
DOC Kaas €32,57 €35,32
FrieslandCampina €33,69 €37,19
Vreugdenhil €35,14 €36,64
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden