Shutterstock

Inside Melk

Professionaliseringsslag in Roemeense zuivelsector

3 Maart 2021 - Kimberly Bakker

De melkveehouderij in Roemenië heeft tussen 2018 en 2019 een professionaliseringsslag gemaakt. Dat laat onderzoek van Coface Romania zien. De productie van consumptiemelk is met 8% gestegen en meer dan de helft van de bedrijven laat een stijging in het nettoresultaat zien. Een kanttekening is wel dat de schulden op deze bedrijven hoog zijn.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Uit het onderzoek van Coface Romania blijkt dat de inkomsten op melkveebedrijven in Roemenië over 2019 met 5% zijn gestegen in vergelijking tot het jaar daarvoor. Ook de winstgevendheid is iets toegenomen: van 4,3% naar 5,4%. Daardoor laat meer dan de helft (61%) van de ruim 500 bedrijven die geanalyseerd zijn, een stijging in het nettoresultaat zien. Daarentegen registreerde 34% van de Roemeense zuivelbedrijven een omzetdaling. Het gaat bij 10% van die bedrijven om een verlies van meer dan 20% ten opzichte van het jaar ervoor.

Professionaliseringsslag
De eigen productie van consumptiemelk is in de periode van januari 2020 tot augustus 2020 gestegen met 8%. In juni 2020 werd de grootste hoeveelheid melk geproduceerd, namelijk 108.979 ton. Zodoende maakt de sector stap voor stap een professionaliseringsslag. Ook Nederlandse zuivelcoöperaties, zoals FrieslandCampina, zetten in op het land, onder meer door te ondersteunen bij deze professionaliseringsslag. Zo kunnen Roemeense melkveehouders deel uitmaken van het Dairy Development Programme van de Friese coöperatie.

Maar, er is wel een uitdaging. "De zuivelindustrie en de kaasverwerkende sector blijven sterk gepolariseerd, met een hoge mate van spelersconcentratie. Het bovensegment wordt gedomineerd door multinationale ondernemingen, met ervaring van de hele productieketen: van grondstoffen en verwerking tot distributie", zo melden de onderzoekers. In Roemenië hebben de 10% grootste bedrijven dan ook een marktaandeel van 66%.

Import als bedreiging
Hoewel de gehele zuivelsector in Roemenië profiteert van de professionaliseringsslag en de stijgende vraag naar zuivelproducten vanuit de consumenten, zijn er ook een aantal bedreigingen. Zo staat in het onderzoek van Coface Romania. Zo heeft bijna de helft van de melkveebedrijven (47%) een schuldenlast van meer dan 80%.

Ook de import van zuivelproducten legt de druk hoog bij de inheemse bedrijven, vooral in het kader van de 'voedseletikettering'. De hoeveelheid geïmporteerde rauwe melk is tussen januari en oktober 2020 met 24.160 ton (oftewel 28,2%) gestegen ten opzichte van dezelfde periode in 2019. De import van boter steeg met 10,8%, de import van consumptiemelk met 9,1% en de import van kaas met 1,6%.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden