Eigen foto

Nieuws Melk

Arla is eerste in Nederland met klimaatneutrale zuivel

3 Maart 2021 - Kimberly Bakker

Zuivelcoöperatie Arla Foods is met de introductie van 'Arla biologisch klimaatneutraal' de eerste zuivelaar met een klimaatneutraal zuivelproduct op de Nederlandse markt. Dat meldde de organisatie maandag 1 maart. De ambitie is om in 2030 minimaal 30% van de uitstoot gereduceerd te hebben en tegen 2050 volledig klimaatneutraal te zijn.

Arla biologisch is het eerste zuivelmerk met het onafhankelijke keurmerk 'Klimaatneutraal product' van de Climate Neutral Group. Daarmee is Arla Foods op de Nederlandse markt de eerste zuivelproducent met een klimaatneutraal product. "Als coöperatie voelen wij ons verantwoordelijk de impact op het klimaat te verlagen. Met Arla biologisch klimaatneutraal gaan we de uitstoot steeds meer reduceren, waardoor we steeds minder hoeven te compenseren", aldus Bas Padberg, managing director Arla Foods Nederland, België en Frankrijk.

Compenseren van uitstoot
Om dit keurmerk te bemachtigen, heeft Arla de uitstoot van broeikasgassen op diverse onderdelen gereduceerd. "Reduceren doen we onder meer met de recyclebare verpakkingen en de overstap op biogas in de fabriek in Nijkerk. Ook voeren de melkveehouders jaarlijks de Arla Klimaatcheck uit die hen inzicht geeft in de reductiemogelijkheden." Reduceren kost echter tijd en daarom, stelt Padberg, is compenseren de beste kortetermijnoplossing om direct geen bijdrage meer te leveren aan klimaatverandering.

Dit doet de zuivelcoöperatie door te investeren in projecten die zich richten op het aanplanten van bomen in bijvoorbeeld Oost-Afrika en het beschermen van regenwouden in onder meer Indonesië en de Amazone. "Consumenten hebben daarnaast recht om te weten wat zij kopen. Daarom zetten we nu duidelijk op de verpakking dat het gaat om klimaatneutrale producten door reductie én compensatie van de broeikasgasuitstoot. Op de achterkant van de verpakking staat verdere uitleg over wat klimaatneutraal is en hoe wij compenseren", aldus Padberg.

Klimaatneutraal in 2050
De introductie van klimaatneutrale zuivelproducten past in de ambitie van Arla Foods om in het jaar 2030 minimaal 30% van de uitstoot van broeikasgassen gereduceerd te hebben (ten opzichte van 2015). Daarbij wil de coöperatie tegen 2050 volledig netto klimaatneutraal zijn.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Melk

Arla en FrieslandCampina groeien meer uit elkaar

Nieuws Jaarcijfers 2023

Nabetaling Arla overtreft de eigen verwachtingen

Nieuws melk

Arla zet reststroom in voor insectenproductie

Analyse melk

Arla maakt werk van wei-ingrediënten

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden