Agrifoto

Inside Voer

Voorraden ruwvoer worden krapper

6 April 2021 - Jurphaas Lugtenburg

De ruwvoermarkt komt nog niet echt in beweging. Verschillende handelaren merken wel dat de voorraad ruwvoer bij verschillende veehouders wat aan de kleine kant wordt. Door de relatief hoge prijzen zijn boeren over het algemeen wel voorzichtig met bijkopen van voer.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De handel in ruwvoer loopt goed door, maar het is geen gekkenhuis. De verwachting van vorige week dat het gras snel aan de groei gaat, is door de sneeuw en hagelbuien van het moment weer wat getemperd. Er komt daardoor volgens verschillende handelaren deze week wat meer vraag naar ruwvoer.

Voorraad hooi en stro slinkt
Het aanbod hooi en stro blijft krap. De prijs van tarwestro blijft vooralsnog gelijk aan vorige week met €145 per ton. Gerstestro is gemiddeld €5 goedkoper. Verschillende handelaren verwachten dat de prijs de komende tijd op kan lopen door beperkt aanbod. Ook in Duitsland of Frankrijk is niet veel stro meer te krijgen.

In graszaadhooi wordt op het moment niet heel veel gehandeld. Er wordt zo af en toe nog wel een vracht gedaan door verschillende handelaren, maar druk is het niet. Dat is overigens niet ongewoon voor deze tijd van het jaar. In weidehooi loopt de voorraad hard terug, terwijl er de komende tijd wel vraag naar lijkt te blijven en de nieuwe oogst nog zeker een maand op zich laat wachten.

Bierbostel zakt deze week met €0,20 naar €2,70 per procent drogestof. Het aanbod is op het moment goed. Eén van de grote leveranciers zegt door een prijsverlaging te hopen ook bij de overschakeling naar het zomer het rantsoen bierbostel onder de aandacht te houden bij veehouders. Daarbij speelt mee dat een aantal andere eiwitrijke voer(grond)stoffen de afgelopen weken iets in prijs zijn gedaald. Het blijft interessant om bij de huidige prijzen kritisch naar het rantsoen te kijken en waar mogelijk te optimaliseren of te besparen.

Weinig aanbod voeraardappelen
Voeraardappelen zijn deze week €2,50 duurder geworden en kosten nu €45 per ton. De vraag is goed, maar er is maar weinig aanbod. Aardappelsorteerders en andere verwerkers draaien op beperkte capaciteit. Daardoor lijkt het aanbod voeraardappelen op korte termijn ook niet veel groter te worden.

Het aanbod van snijmaïs blijft redelijk stabiel. Mede door de relatief hoge prijs is er niet veel omzet in maïs. In andere jaren wordt er volgens verschillende fouragehandelaren weleens meer verhandeld. Maar veehouders die te kort hebben, kopen wel. De prijs blijft daardoor stabiel op €70 per ton.

In kuilgras wordt op het moment wel wat meer handel gedreven. Veehouders die ruim zitten, willen nu profiteren van de hoge prijzen. Er zijn wel grote verschillen in kwaliteit van het aangeboden gras. Er blijft met name vraag naar kuilgras van goede kwaliteit. De prijs blijft met €70 per ton onveranderd.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden