Shutterstock

Analyse Melk

Runderslachtingen eerste kwartaal flink lager

9 April 2021 - Stef Wissink

Het aantal runderslachtingen is in het eerste kwartaal (tot en met 28 maart) gedaald ten opzichte van het eerste kwartaal vorig jaar. Mogelijk anticiperen melkveehouders op de sinds februari verbeterde marktperspectieven.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Nederlandse slachtcijfers van runderen vertonen vanaf week 5 een sterke daling. Over de eerste 4 weken lag het aantal slachtingen juist boven het niveau van vorig jaar. 

In totaal werden er in de eerste 3 maanden van dit jaar 117.397 runderen verwerkt door slachterijen. Vorig jaar waren dat er in dezelfde periode nog 131.207. 

Perspectief zuivel
Een mogelijke verklaring voor de plotse terugval van het aantal slachtingen is het verbeterde perspectief op de zuivelmarkt. Hierdoor zullen melkveehouders wellicht minder vee afstoten om meer melk te kunnen leveren, nu de melkprijzen een stijgende trend vertonen. In de eerste 4 weken werden er gemiddeld wekelijks 11.865 dieren geslacht. In de 8 daaropvolgende weken zakte het gemiddelde aantal wekelijkse slachtingen terug tot 8.743. De slacht van runderen loopt in het voorjaar en de zomer altijd terug. In andere jaren zette de teruggang van het aantal runderslachtingen pas rond april in. Het gemiddeld geslacht gewicht van de verwerkte dieren bedroeg in het eerste kwartaal 346,52 kilo. Vorig jaar was dat nog 365,37 kilo. 

Herstel prijzen bij krapper aanbod
Sinds de aanvoer van runderen terugloopt, zijn ook de prijzen behoorlijk opgelopen. De prijs voor O-kwaliteit slachtkoeien steeg op de veemarkt van Leeuwarden van €2,63 per kilo in week 5 naar €2,88 in week 12. Een verhoging van €0,25 per kilo.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden