Shutterstock

Inside Melk

Europese boterproductie groeit in 2021

8 April 2021 - Chanti Oussoren

De Europese Commissie voorziet een groei van de productie van boter en magere melkpoeder voor 2021. Wat ligt hieraan ten grondslag en welke verwachtingen zijn er nog meer?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Over 2020 realiseerde de Europese boterexport een historisch hoog niveau. In totaal werd er circa 201.500 ton boter uitgevoerd. Dat is maar liefst 15% meer dan in het voorgaande jaar.

Voor dit jaar zijn de perspectieven ook niet slecht. De Europese botervoorraad voorraad is niet hoog en de Europese Commissie verwacht dat de boterconsumptie met 1% groeit. De wereldwijde vraag naar Europese boter blijft naar verwachting groeien en de export komt volgens de prognose dit jaar 4% hoger uit dan in 2020. Deze ontwikkelingen zouden de productiegroei in Europa stimuleren, die komt naar verwachting 1,3% hoger uit dan vorig jaar.

Magere melkpoeder
Er wordt tevens ingeschat dat de productie van magere melkpoeder een jaarlijkse stijging ondergaat. De productie komt naar verwachting dit jaar 3,5% hoger uit dan vorig jaar. De toename wordt voortgedreven door een sterke vraag uit Zuidoost-Azië. Vorig jaar daalde de totale Europese export met circa 12%, waarschijnlijk door een beperkte beschikbaarheid. De Commissie schat in dat de export vanuit Europa in 2021 op kan lopen tot 880.000 ton.

Volle melkpoeder
Vorig jaar bleef de globale vraag naar volle melkpoeder sterk, vooral de China had hierin een groot aandeel. Australië, Nieuw-Zeeland en Europa waren belangrijke leveranciers. De totale Europese productiegroei van volle melkpoeder vorig jaar wordt geschat op circa 2%. Voor 2021 wordt verwacht dat de Europese productie met een groei van slechts 0,5% vrij stabiel blijft.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden