Shutterstock

Inside Melk

Australische melkaanvoer verliest voorsprong

7 April 2021 - Folkert Flapper

In februari 2021 hebben Australische melkveehouders iets minder melk geproduceerd ten opzichte van februari vorig jaar. In januari lag de productie nog hoger in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder. Die voorsprong gaat in februari verloren.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Australische melkveehouders hebben in totaal 616,2 duizend ton melk geproduceerd in februari. Dit is 0,8% minder dan in februari vorig jaar. In januari lag de melkaanvoer juist nog een stuk hoger, namelijk op 761,7 duizend ton melk. Destijds werd er nog een positief verschil gerealiseerd in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar.

In de geleverde melk zat 4,28% vet met 3,40% eiwit. Dit is een lichte daling ten opzichte van een jaar eerder. In de staat Tasmanië waren de hoogste gehalten in de melk behaald met 4,47% vet en 3,47% eiwit.

Dat Tasmanië een betere melkproductie in stand houdt dan de buurstaten komt doordat het klimaat een stuk gunstiger is. Er is minder extreem weer waardoor de melkproductie minder seizoensafhankelijk is. De melkaanvoer in Tasmanië was in februari 82 duizend ton.

Stroeve omstandigheden
Australische melkveehouders kampen ook met stroevere omstandigheden. De recente overstromingen in Australië helpen niet mee om de aanvoer te verhogen. Er zijn duizenden koeien meegesleurd in de regenvloed van maart en ook is er veel ruwvoer weggespoeld. De staten Western Austalia en Queensland laten samen de grootste daling zien in melkaanvoer met afnames van respectievelijk 4,9% en 6,7%. Dit zijn wel de kleinste melkproducerende staten van Australië en ze hebben daarmee weinig impact op de landelijke aanvoercijfers.

Seizoensmatige trend
Elk jaar volgt Australië dezelfde seizoensmatige trend met een dal in de productie in de maanden februari tot en met juli. Dit in tegenstelling tot de Nederlandse melkproductie. Die werkt in deze maanden juist toe naar een seizoensmatig hoogtepunt. De tegenovergestelde trend heeft te maken met het verschil in seizoen. In Australië wordt namelijk toegewerkt naar de winter, terwijl we in Nederland juist toewerken naar de zomer.

Ook afgelopen februari laat de Australische melkaanvoer een vergelijkbare ontwikkeling zien als voorgaande jaren. Het verschil is maar -0,8% ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Er is dus weinig verandering is in de melkaanvoer ten opzichte van februari 2020.

 {{dataviewSnapshot(42_1617798127)}}

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden