Melkproductie lastig

Afhankelijkheid China van zuivelimport groeit

22 Augustus 2014 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

China wil heel graag de melkproductie opvoeren om zo de afhankelijkheid van import te verkleinen, maar dat gaat ze in elk geval tot 2020 niet lukken. Susan Kilsby, senioranalist bij de Nieuw-Zeelandse effectenbeurs NZX deed onderzoek naar China. Tot 2020 neemt de vraag naar zuivel met 75 procent toe. 

"Het produceren van melk in China is heel, heel erg duur", zo zegt Kilsby in interview met radio New-Zealand. Het is maar een van de problemen, waardoor het China niet lukt om de melkproductie in zoverre op te voeren dat het land zelfvoorzienend kan worden. 

Sterker nog het ziet er volgens haar eerder naar uit dat de groei van de melkproductie gaat stagneren. De doelstelling van de Chinese overheid om tegen 2020 50 miljoen ton melk te produceren, een plus van 40 procent ten opzichte van 2013, is dan ook veel te ambitieus. 

Kilsby legt uit dat de melkproductie steeds meer naar grote bedrijven verplaatst is. "De prestaties worden daar langzaam beter, maar het duurt heel erg lang voor die bedrijven grote volumes aan melk kunnen produceren. Je moet daarvoor naar de kosten voor de productie van melk in China kijken. Ze hebben gewoonweg niet voldoende natuurlijke middelen voor de productie van melk."

"Er zijn tekorten aan water. Er is een tekort aan veevoer, waardoor ze voor voer afhankelijk zijn van import en er is een gebrek aan geschoold personeel. Ze hebben gewoonweg niet de managers om de bedrijven aan te sturen." Sommige van de genoemde problemen kunnen met meer tijd opgelost worden, maar dan nog is het niet logische om melk te produceren waar het heel duur is terwijl er "goedkope melk van betere kwaliteit" geïmporteerd kan worden.

Het gaat nog jaren duren voor vraag en aanbod op elkaar aansluiten, als dat al mogelijk is. Tegen 2020 verwacht Kilsby dat het land 70 procent meer zuivel moet importeren in vergelijking met 2013. "In dat jaar importeert het land 20 miljoen ton aan zuivel."

Verwacht wordt dat Nieuw-Zeeland welke een handelsovereenkomst heeft met China van de groeiende vraag gaat profiteren, maar ook andere landen. Langzaam neemt de concurrentie op de Chinese markt toe. Voor het rapport "China Dairy Report 2014" bracht Kilsby een uitgebreid bezoek aan China waar ze met de diverse spelers in de sector in gesprek ging.

 

 

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Ping 5 September 2014
Pong
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Melk

Franse melkaanvoer daalt minder hard

Nieuws Melk

Schrikkelmelk stuwt Amerikaanse aanvoer

Analyse Melk

Melkveehouder wacht met verwerker grote keuzes

Nieuws Melk

Fors meer melk in Australië, krimp in Nieuw-Zeeland

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden