Dairy Farmers of America op een

FrieslandCampina houdt marktaandeel stabiel

26 September 2014 - Redactie Boerenbusiness

Dairy Farmers of America heeft in de wereldwijde zuivel top 20 de leiding genomen. Vorig jaar stond Fonterra nog op de eerste plaats. FrieslandCampina zag de inname van melk wel toenemen, maar won er geen extra marktaandeel mee, zo blijkt uit de top 20 samengesteld door het IFCN, de wereldwijde kennisorganisatie voor melk.

Afgaande op de melkproductie heeft zuivelverwerker Dairy Farmers of America (DFA) de leiding genomen in de top 20, die sinds 2007 samengesteld wordt door het IFCN. Dit komt mede doordat de organisatie dit jaar alle melk die een verwerker inzamelt meegenomen heeft bij het samenstellen van de top 20. Voorheen werd alleen gekeken naar de melk die verwerkt werd tot product. In totaal verwerkte DFA over 2013 27,8 miljoen ton melk, waarmee ze bij de wereldmelkproductie een aandeel innemen van 3,7 procent.

Op de tweede plaats komt de Nieuw-Zeelandse reus Fonterra met een melkinname van 22 miljoen ton. Een jaar eerder was dat nog 21,6 miljoen ton melk. Het marktaandeel daalde van 3 naar 2,9 procent. Op de derde plaats komt het Franse Lactalis met 15 miljoen ton melk en een marktaandeel van 2 procent.

De top vijf wordt verder ingevuld door Nestlé en Arla Foods met een melkinname van respectievelijk 14 tot 15 miljoen ton en 12,7 miljoen ton. Nestlé bezit een marktaandeel van 2 procent, waar dat van Arla uitkomt op 1,7 procent. Voor Nestlé houdt het een verlies van 1 procent in bij het marktaandeel, waar dat van Arla stabiel bleef.

Op de zesde plaats komt het Nederlandse FrieslandCampina. De inname van melk door de grootste zuivelaar van Nederland steeg tot 10,3 miljoen ton melk. Het marktaandeel bleef ondanks de extra melk stabiel op 1,4 procent.

Dalingen van de melkinname waren er bij het Amerikaanse Dean Foods, Land O"Lakes, DMK en Saputo.  

IFCN_top20.JPG

  

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws melk

FrieslandCampina werkt aan lokkertjes nieuwe leden

Nieuws melk

Fonterra verhoogt winstverwachting kwart

Analyse Melk

Arla en FrieslandCampina groeien meer uit elkaar

Nieuws Melk

Fitch wil beter resultaat zien bij FrieslandCampina

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden