DCA Melk Pro Inside

Kaasmaker wacht nieuwe contractronde met retail

20 November 2014 - Redactie Boerenbusiness

Waar precies de bodem van de prijs op de kaasmarkt komt te liggen, blijft nog steeds onduidelijk. Zo is de Duitse notering de afgelopen weken in drie stappen telkens met 50 euro verlaagd tot gemiddeld 2.575,00 per ton deze week 47.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De zuivelverwerkers gaan de komende periode weer om de onderhandelingstafel zitten om de nieuwe afnamecontracten van kaas voor in 2015 te bespreken. Daarbij staan de kaasmakers onder druk om, gelet op de sterk gedaalde kaasprijs, voor lagere bedragen kaas aan de supermarkten te gaan leveren. Uit Duitsland komen al berichten dat deze onderhandelingen voor de eerste periode van 2015 zeer moeilijk verlopen.

Niet alleen de prijs, maar ook de periode waarover een contract wordt afgesproken telt zwaar mee. De verwachting is dat supermarkten contracten wensen voor een korte periode, zodat zij kunnen anticiperen op eventuele prijsdalingen op de markt. Kaasmakers hechten in een markt die onder druk staat waarde aan een langere periode, voor een stabiele marge en leveringszekerheid.

Er doen zelfs geruchten de ronde dat de retailers graag een koppeling willen zien van de kaasprijs met de melkprijs. Oftewel, daalt de melkprijs dan wordt ook de kaasprijs voor de retailers naar beneden bijgesteld. Een voorstel waar kaasmakers vanzelfsprekend niet bijster enthousiast over zijn, omdat dit hun eigen vrijheid van handelen beperkt. De uitkomst van de onderhandelingen bepalen wel voor een deel de marge van de kaasmakers en dus de uiteindelijke melkprijs voor de melkveehouders.

De kaasafzet loopt deze periode wel naar behoren door. Dankzij een zwakkere euro en het huidige lage prijsniveau loopt de handel goed door en weten exporteurs vooral op verre bestemmingen de kaas goed kwijt te raken. In Duitsland wordt gemeld dat door voorraden iets krimpen, doordat de kaasmakers ook de productie beperken. Uit cijfers van de Europese Unie komt naar voren dat de EU dit in de eerste drie kwartalen van dit jaar 551.000 ton kaas heeft uitgevoerd, bijna 6 procent minder dan vorig jaar. Vooral in augustus en september is de uitvoer, na de handelsboycot van Rusland, stevig gedaald.

184

euro

per 100 kg blijft  prijs van magere melkpoeder

De uitvoer van magere melkpoeder, waar door het surplus aan melk en de verschuiving van kaas veel van wordt geproduceerd, verloopt echter vlot. De EU heeft de eerste drie kwartalen 478.000 ton magere melkpoeder geëxporteerd, ruim 58 procent meer dan vorig jaar en bijna 10 procent meer dan in 2012. Zowel de noteringen van volle en magere melkpoeder in Nederland als ook in Duitsland bleven deze week gelijk.

Volle melkpoeder blijft volgens de cijfers van het Productschap Zuivel (PZ) op 236 euro per 100 kg af fabriek, excl. BTW staan, net als magere melkpoeder dat net als in week 46 wederom 184 euro per 100 kg af fabriek noteert. In Duitsland noteren volle en magere melkpoeder deze week stabiel op gemiddeld 230 euro en 193,50 euro per 100 kg.

Ook voor de melkpoeder speelt de zwakkere euro een rol in het bieden van een betere concurrentiepositie buiten de Europese grenzen. Weipoeder daalt in Nederland weer een euro tot 80 euro per 100 kg af fabriek, excl. BTW. De notering van weipoeder staat onder druk, doordat met name de derivaten moeite hebben prijs te houden.

Waar room al twee weken aan het dalen is, blijft ook de PZ-notering van overeind en voor de vierde week op rij stabiel op 299 euro per 100 kg. Kennelijk wachten ook hier fabrikanten van boter zo lang mogelijk, in de verwachting op lagere prijzen. In Duitsland is deze week de prijsdaling van boter al in gang gezet. Daar levert de notering, na zeven weken lang op gemiddeld 305 euro per 100 kg te hebben gestaan nu stevig

Gemiddeld doet Duitse boter nu 297,50, oftewel een daling van 7,50 euro per 100 kg. Niet alleen volgt boter de dalende trend van de roomprijs, maar ook wordt handel voor levering op de wat langere termijn (bijvoorbeeld het eerste kwartaal van 2015) tegen lagere prijzen gedaan. Dit maakt geeft de botermarkt een zwakkere ondertoon.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden