Trendrapport DCA Melk & Voer

Premies maskeren de dalende zuivelmarkt

16 Oktober 2014 - Redactie Boerenbusiness

Waar de vet- en eiwitwaarden van de meeste zuivelverwerkers in september daalden, kwamen er voor de meeste melkveehouders stabiele of zelfs stijgende melkprijzen uit de bus. De wintertoeslagen, die door drie van de vijf zuivelbedrijven wordt gehanteerd, zijn hiervoor verantwoordelijk. Zij maskeren daarbij feitelijk de dalende trend op de zuivelmarkt. Ontnuchterend was in dat kader de rappe prijsdaling van de melkprijs bij DOC Kaas, die juist geen winterpremie verrekende.

Nieuw trendrapport DCA Melk & Voer Pro

Niet alleen in Nederland en Europa wordt melkveehouders aangeraden voorzichtig te zijn. Ook in Nieuw-Zeeland klinken zorgen over de financiële positie van bedrijven. Heel wat beter gaat het in de VS. Daar blijft de marge hoog, ingegeven door zeer goede prijzen voor boter en cheddar en een lagere prijs voor voer.

Minder rooskleurig zijn de ontwikkelingen bij kaas. Nadat prijzen in augustus stabiel bleven, volgde over september het verval. In rap tempo zakten de prijzen voor foliekazen- commodity- terug naar het zeer lage niveau wat aan het begin van 2014 ook al kort op de borden stond. Nederland heeft beperkt gebruik gemaakt van de private opslag van kaas. Deze is overigens gesloten, omdat er met name gebruik van werd gemaakt door landen die niet of nauwelijks kaas naar Rusland exporteren. Italië heeft verreweg het grootste volume in de opslag gereden.

Melkveehouders zagen met het losgaan van de maïsoogst de prijzen voor snijmaïs verder dalen. Ook voor kuilgras gelden lagere prijzen. Tegelijk laten prijzen van krachtvoer een sterke daling zien. Dit alles ten gunste van de marge op melkveebedrijven.

Deze ontwikkelingen en trends worden omschreven in het Trendrapport DCA Melk & Voer Pro over september 2014, getiteld "Premies maskeren dalende zuivelmarkt". Iedere maand ontvangen abonnees van DCA Melk & Voer Pro een overzicht van de prijzen op de voor de melkveehouders relevante markten, voorzien van een korte analyse. Van de melkprijzen, de noteringen van tarwe, maïs en soja, tot en met prijzen voor meststoffen en de stand van de rente.

Klik hier om een abonnement te nemen en om het trendrapport van september 2014 te downloaden

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

Trendrapport
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden