Record in augustus

Melkproductie in Nieuw-Zeeland schiet omhoog

23 Oktober 2014 - Redactie Boerenbusiness

Melkveehouders in Nieuw-Zeeland zijn na de traditionele dip in de aanvoer spectaculair uit de startblokken geschoten in augustus. De melkaanvoer over augustus, de maand dat de productie weer wordt opgevoerd, komt uit op 1,39 miljoen ton. Dit is 4,5 procent meer dan in dezelfde maand vorig jaar en de hoogste melkproductie voor augustus in minimaal acht jaar.

Hiermee zetten de melkveehouders in Nieuw-Zeeland de lijn door die zij deze aan het begin van het jaar hebben ingezet. Een matiging van de melkproductie, aangemoedigd door de dalende melkprijzen, lijkt er dus nog niet in te zitten. Volgens het Nieuw-Zeelandse kantoor van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) heeft dit alles te maken met de investeringen die de melkveehouders hebben gedaan in het verhogen van de melkproductie, zo geven zij aan tegen Agrimoney. Investeringen die maanden terug zijn gedaan, toen de melkprijs nog goed was.

8

procent

meer melk is de prognose voor Nieuw-Zeeland over 2014

Zij rekenen erop dat de melkaanvoer de komende periode blijft groeien. Het bureau rekent op een totale melkaanvoer over het kalenderjaar van 21,74 miljoen ton. Bijna 8 procent meer, oftewel 1,59 miljoen ton melk, dan het jaar ervoor. Voor volgend jaar rekenen de onderzoekers op nog eens een toename van 1,8 procent tot 22,12 miljoen ton, ondanks dat Nieuw-Zeelandse melkveehouders dan waarschijnlijk maatregelen nemen om de kosten te drukken. Voorbeelden hiervan zijn het afvoeren van melkkoeien of het minder voeren van de veestapel.

Ook zijn er melkveehouders die, mede financieel gewongen, doormelken om met meer melk de kosten per kg te drukken. Volgens berichtens is dit in sommige gevallen niet alleen vrijwillig, maar ook aangespoord door de banken. Doordat de melkproductie hoog blijft, kan het volgens de USDA nog wel eens tot 2016 duren eer dat de melkprijs weer aan een structurele revival gaat beginnen.

De hoge voorraden aan volle melkpoeder die Fonterra aan het opbouwen is om de hoge melkprijs te verwerken en het feit dat China zich grotendeels heeft teruggetrokken als koper helpen niet mee. De USDA verwacht dat eind dit jaar de voorraad volle melkpoeder in Nieuw-Zeeland uit komt op een record van 200.000 ton. Komend jaar kan dit nog oplopen naar 220.000 ton, alvorens de vraag uit China zich herstelt aan het einde van volgend jaar. China heeft volgens berichten zelf ook nog onverkochte voorraden melkpoeder.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws melk

Fonterra verhoogt winstverwachting kwart

Nieuws melk

Nieuw-Zeelandse zuivel optimistisch 2024 in

Nieuws Melk

Fors meer winst en hogere melkprijs bij Fonterra

Nieuws melk

Fonterra rondt verkoop DPA aan Lactalis af

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden