DCA Melk Pro

Kaas vindt bodem, magere melkpoeder nog niet

23 Oktober 2014 - Redactie Boerenbusiness

Na een periode van twee maanden met dalende prijzen lijkt de kaasmarkt zich eindelijk te stabiliseren. Net als vorige week komt de gemiddelde kaasprijs in Duitsland voor week 43 uit op 2.675 euro per ton. De notering voor Gouda en Edammer blijft hierdoor staan tussen de 2,60 en 2,75 euro.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Na de handelsboycot van Rusland moest kaas elke week wel iets in prijs terug. Kaasfabrieken gingen de productie afstemmen op de nieuwe marktsituatie, waarbij de handel op zoek ging naar nieuwe exportbestemmingen dan Rusland. Om andere landen te interesseren om meer kaas uit de Europese Unie af te nemen, werkt een lagere prijs evenwel zalvend.

20

euro

nam Nederlandse prijs van magere melkpoeder af

Met het huidige prijsniveau lijkt de kaasmarkt goed te kunnen handelen. Vanuit Duitsland wordt een vlot doorlopende handel gemeld van omvangrijke orders. De komende weken moet duidelijk worden op deze bodem in de kaasmarkt kan worden verstevigd, zeker als op middellange termijn de melkproductie in landen als Nederland en Duitsland weer gaat toenemen.

Die vraag kan ook worden gesteld bij magere melkpoeder. Dit zuivelfabricaat lijkt de bodem nog lang niet te hebben gevonden. In Nederland ging de prijs omlaag met 20 euro naar 1.950 euro per ton, in Duitsland ging er 25 euro vanaf naar 2.010 euro per ton. Opvallend was de prijsverlaging vooral zat aan de bovenkant van de markt, want de onderkant bleef met 1.950 euro gelijk aan week 42. Aan de bovenkant van de notering ging er echter 50 euro af tot 2.070 euro per ton magere melkpoeder.

Of dit een indicatie kan zijn voor een bodem, is nog maar zeer de vraag. Handel is mensenwerk en veel melkhandelaren hadden begin deze week afleiding op de foodbeurs SIAL in Parijs. Daardoor verliep de handel ook rustig. Daarbij is de melkaanvoer, ondanks het seizoensgebonden dal in de productie, nog altijd relatief hoog. Extra melk vertaalt zich al snel tot meer magere melkpoeder.

Daarbij is de vraag zwak. Veel afnemers hebben zich al ingedekt voor dit laatste kwartaal van dit jaar en kijken vooral naar het eerste kwartaal van 2015 en verder. Daardoor kunnen zij zich een afwachtende rol permitteren, wat uiteraard de handel niet bevordert. Volle melkpoeder blijft een zeer stabiele markt. In Nederland staat de notering al zeven (!) weken op 2.370 euro per ton. In Duitsland moest volle melkpoeder aan de onderkant 50 euro prijsgeven, waardoor de gemiddelde prijs met 25 euro daalde tot 2.375 euro per ton. Vrijwel gelijk aan die in Nederland.

Heel anders is het met boter. De afzet daarvan loopt nog goed door en daarbij trekt de vraag richting Kerstmis altijd traditioneel aan. In Nederland is boter deze week 2 euro meer waard geworden en doet nu 297 euro per 100 kg af fabriek, excl. BTW. Het gegeven dat niet veel Nederlandse melk beschikbaar is in deze periode speelt hierbij een rol. In Duitsland blijft de boterprijs voor de derde week op rij gelijk 'hangen' op 3,05 euro per kg. De Duitse markt wordt omschreven als rustig en afwachtend.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden