DCA Melk Inside Pro

Vet blijft goed betaald op Nederlandse zuivelmarkt

23 Oktober 2014 - Redactie Boerenbusiness

In de slipstream van de foodbeurs SIAL die afgelopen week in Parijs heeft gehouden, was het deze week 43 in de handel op de zuivelmarkt relatief rustig. Vet blijft, net zoals de laatste weken, waardevast.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Op een nog immer dunne markt wordt de Nederlandse spotmelk voor iets lagere prijzen verhandeld dan vorige week, al is de spreiding in de prijzen best groot. Gemiddeld doet melk op de spotmarkt 34 euro per 100 kg, bij 4,4 procent vet. Dat is 0,50 euro per 100 kg minder dan de week ervoor. In Duitsland is de beschikbaarheid aan melk ruimer, want daar levert de spotnotering in zowel Noord- als Zuid-Duitsland 1,50 euro. Noord-Duitsland noteert hierdoor 29,50 euro en Zuid-Duitsland 30,50 euro per 100 kg, beide bij 3,7 procent vet.

De melkhandel kijkt bezorgd naar het einde van het jaar en het eerste kwartaal van volgend jaar. De grote vraag is hoe de oplopende melkproductie in de Europese Unie en op de wereldmarkt kan worden verwerkt. Door de handelsboycot van Rusland en de gematigde zuivelimporten van China zijn er aan de vraagkant impulsen nodig om de markt en de prijs in een opwaartse beweging te krijgen. Deze impulsen worden op de zuivelmarkt vooralsnog echter niet gezien.

De melkproductie daarentegen blijft in het algemeen in een opwaartse beweging. Zo is in Nederland de melkaanvoer in september met 1,2 procent gestegen ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Duitsland laat in augustus een groei zien van 3,8 procent in de melkproductie ten opzichte van augustus 2013. Italië melkt in augustus zelfs 5,3 procent meer.

De Nieuw-Zeelandse melkveehouders zijn na de traditionele productiedip fel van start gegaan. De melkproductie over augustus ligt 4,5 procent hoger dan dezelfde maand vorig jaar, voor Nieuw-Zeeland een record voor deze maand. In de Verenigde Staten tot slot is de melkproductie over september met 4,1 procent toegenomen ten opzichte van dezelfde maand in 2013.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden