Magere melkpoeder kijkt omhoog

Boter- en kaasprijzen in de VS dalen opnieuw

24 Oktober 2014 - Redactie Boerenbusiness

De prijzen voor boter en cheddar 40, ook wel smeltkaas, laten na een hoge prijspiek voor de tweede week op een rij een daling zien. Magere melkpoeder stijgt opnieuw en lijkt de weg omhoog te hebben gevonden. Weipoeder is gedaald, zo blijkt uit de resultaten op de beurs van Chicago. Het CWT verleend exportsteun aan boter en cheddar.

Nadat boter twee weken geleden de hoogste prijs ooit noteerde in de Verenigde Staten is de prijs de afgelopen week fors gezakt. Inmiddels komt de prijs uit op 6.033 dollar per ton, terwijl dit twee weken geleden nog 6.643 dollar per ton was. Een daling van ruim 10 procent in twee weken tijd.

Het aantal verkopen daalde van 3.234.534 tot 3.049.484 pond. Op de termijnmarkt voor boter neemt de prijs voor boter op korte termijn ook af, waardoor een prijsstijging op korte termijn niet wordt verwacht. Vanaf januari 2015 laten de boterprijzen weer een lichte stijgende lijn zien op de zuiveltermijnmarkt.

10

procent

is notering boter gezakt de laatste twee weken

Ook Cheddar 40 daalde voor de tweede week op rij na een hoge prijspiek. Terwijl er vorige week nog een prijs van 5.160 dollar per ton werd genoteerd, kost een ton Cheddar nu 4.991 dollar. Ook de zuiveltermijnmarkt laat dalende prijzen zien voor smeltkaas waardoor een verdere  daling tot een realistische optie behoort. Het aantal verkopen nam door de prijsdaling wel weer toe afgelopen week en komt nu uit op 13.220.227 pond.

Weipoeder liet de afgelopen weken in de meeste noteringen al een daling zien en dat is ook deze keer het geval. De prijs daalde van 1.469 tot 1.438 dollar per ton en daarmee heeft weipoeder het laagste niveau sinds 15 maart van dit jaar bereikt. Op de termijnmarkt laat weipoeder een stabiele trend zien waardoor het de vraag is of er op korte termijn een prijsstijging wordt gerealiseerd. Door de lage prijzen namen de verkopen toe tot 7.784.703 pond.

Magere melkpoeder heeft na de prijsdal van eind september alleen maar stijgingen laten zien, zo ook deze keer. De afgelopen week nam de prijs iets toe tot 3.339 dollar per ton. Desondanks tipt de prijs nog lang niet aan het niveau van het eerste half jaar van 2014, toen de prijs vrijwel altijd boven de 4.000 dollar per ton lag. Het aantal verkopen nam met ongeveer en half miljoen pond toe tot iets meer dan 17 miljoen pond. Op de korte termijn lijken de prijzen stabiel op de zuiveltermijnmarkt maar voor begin 2015 laten deze toch weer een daling zien.

De organisatie Cooperatives Working Together (CWT) heeft afgelopen dinsdag bekendgemaakt exportsteun te verlenen aan boter en cheddar. Vooral boter kan veel steun verwachten van het CWT aangezien de vraag vanuit Noord-Afrika en het Midden-Oosten erg hoog blijkt. Ondanks dat de boter- en kaasprijzen de afgelopen twee weken zijn gedaald, zijn de prijzen nog erg hoog. Een logisch gevolg naar aanleiding van de exportsteun.


 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse melk

Termijnmarkt melk impopulair na wilde jaren

Analyse Zuivelbusiness

Botermarkt vertoont zich zwakker dan roommarkt

Analyse Melkpoeder

Exportkansen melkpoeder verlagen druk melkprijs

Nieuws Melk

Vermogen MTC over 2022 in de min, accountant twijfelt

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden