Willen koemelk verdringen

Makers zien grote markt voor kunstmatige melk

31 Oktober 2014 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Medio volgend jaar staat ie gewoon tussen de reguliere melk in de schappen: kunstmatige melk. Nadat ze eerder dit jaar hun bedrijf Muufri (spreek uit als Moevrie)in Californië zijn gestart, zijn Perumal Gandhi en Ryan Pandya nu ook daadwerkelijk begonnen met het ontwikkelen van kunstmatige melk of, zoals het bedrijf zijn product ook omschrijft diervrije melk. Het zijn vooral zorgen over de leefomstandigheden van koeien en de milieu-effecten van melkproductie waardoor de twee besloten hebben kunstmatige melk te ontwikkelen.

Dat product wordt gemaakt van een speciale soort, genetisch gemanipuleerde gist.  Volgens het bedrijf Muufri is het proces zodanig vormgegeven dat kunstmatige melk de smaak en goede eigenschappen van echte melk bevat. Bijna 90 procent van de inhoud van kunstmatige melk is overigens water. Verder zitten er zes proteïnesoorten en acht verschillende vetzuren in om de kunstmatige melk structuur en smaak van de echte melk te geven.

Kunstmatige melk behoudt de smaak van de echte melk

In het kort het productieproces erop neer dat er DNA-materiaal van melkkoeien gebruikt wordt waar vervolgens delen van ingespoten worden in gistcellen. Na een rijpingsproces van enkele dagen kan kunstmatige melk ‘gemolken’ worden. Omdat er geen bacteriën in zitten die in de echte melk wel te vinden zijn, zal de houdbaarheidsdatum van kunstmatige melk volgens de twee ondernemers langer zijn dan die van de echte melk.  

De oprichters van Muufri stellen dat kunstmatige melk in het begin duurder zal zijn dan de echte variant maar dat de prijs na verloop van tijd eronder zal zakken wanneer de productie van kunstmatige melk stijgt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Christa 22 Juni 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melkvee/artikel/10860334/Makers-zien-grote-markt-voor-kunstmatige-melk]Makers zien grote markt voor kunstmatige melk[/url]
Genetisch gemanipuleerde gist?? Ik houd er niet zo van dat gemanipuleerde gedoe. Wacht het af.....
Mama AKH 23 Juni 2016
Kan niet slechter zijn dan die viezigheid die er in koemelk zit. Ik voel me al zo wel beter sinds ik dat niet meer drink! De consument weet niet eens meer wat ie drinkt. Echte melk bestaat al jaren niet meer.. Drink havermelk of rijstmelk, beter voor moeder aarde en nóg belangrijker: geen dierenleed!! ?
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
melk & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden