Exportsteun voor kaas

Enkel boterprijs stijgt op zuivelmarkt VS

21 November 2014 - Redactie Boerenbusiness

De United States Department of Agriculture (USDA) maakt in het zuivelrapport van afgelopen week bekend dat de prijzen voor Cheddar, weipoeder en magere melkpoeder zijn gedaald. Boter wist eindelijk weer iets te stijgen in prijs. Het Cooperaties Working Together (CWT) heeft afgelopen woensdag bekendgemaakt exportsteun te verlenen aan Cheddar. In kleine mate kunnen ook boter en volle melkpoeder exportsteun tegemoet zien.

36

procent

daalde de prijs van boter de laatste vijf weken

De prijzen voor boter lijken voorlopig haar bodem te hebben bereikt op de Amerikaanse zuivelmarkt. Na vijf weken op een rij dat de prijs daalde liet het ditmaal eindelijk weer een stijging zien. De prijs steeg van 4.337 dollar naar 4.412 dollar per ton. Het werd hoog tijd dat de boterprijzen weer eens gingen stijgen, aangezien de prijs in de vijf weken hiervoor met maar liefst 36 procent daalde.

Ook de vooruitzichten voor boter zijn weer wat beter. Boter valt vast te zetten voor prijzen die iets zijn als de huidige prijs waardoor een langzaam herstel wordt verwacht. Het aantal verkopen daalde wel. Een daling van ruim 2 ton brengt het totaal op 3.816.367 pond.

Nadat de prijs voor smeltkaas (cheddar) een paar weken geleden op hoge prijzen boven de 5.000 dollar per ton uitkwam, duikt de prijs inmiddels alweer een paar weken onder de 5.000 dollar. Door een  prijsdaling van 15 dollar noteert het totaal inmiddels 4.879 dollar per ton. Zodra er wordt gekeken naar de termijnmarkt voor cheddar, ziet het er allemaal niet positief uit. Verder prijsdalingen behoort tot een serieuze optie.

Het aantal verkopen van smeltkaas daalde van 11.924.701 naar 11.291.777 pond. Desondanks blijft de vraag naar cheddar relatief hoog, voornamelijk vanuit Azië, Europa en Noord-Afrika. Naar aanleiding van die hoge vraag heeft het CWT besloten om de export van 1,7 miljoen pond cheddar te ondersteunen.

Weipoeder was de laatste weken iets gestegen in prijs en lijkt zich te stabiliseren rond dit prijsniveau. Door een lichte daling van 7 dollar noteert weipoeder deze week 1.416 dollar per ton. Ook gezien de termijnmarkt voor weipoeder lijkt het er niet op dat dit product de komende tijd te maken heeft met grote prijsstijgingen of dalingen. Het aantal verkopen bleef eveneens stabiel rond het niveau dat net geen 7.000.000 pond bereikt.

De prijsstijging van magere melkpoeder vorige week bleek zoals verwacht een incident. Inmiddels zorgt een daling van bijna 50 dollar per ton voor een notering van 3.178 dollar per ton. Voorlopig lijkt de bodem voor magere melkpoeder nog niet bereikt, gezien de dalende prijzen op de termijnmarkt. Het aantal verkopen steeg tot boven de 18.000.000 pond. Iets wat de afgelopen weken niet werd bereikt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Zuivelbusiness

Botermarkt vertoont zich zwakker dan roommarkt

Analyse Melkpoeder

Exportkansen melkpoeder verlagen druk melkprijs

Analyse Zuivelbusiness

Waarom de ECB zich kan vastklampen aan boterprijs

Analyse Zuivelbusiness

Melkpoederexport gaat veel beter dan gedacht

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden