DCA Melk Pro Inside

Kantelt spotmarkt rauwe melk komende week?

27 November 2014 - Redactie Boerenbusiness

In een jaar tijd kan er veel veranderen op de Nederlandse spotmarkt voor rauwe melk. Zo stond de spotnotering precies een jaar geleden in week 48 op een hoogtepunt van 51 euro per 100 kg melk geleverd bij 4,4 procent vet. Om vervolgens vanaf 49 een scherpe daling in te zetten, wat een seizoensgebonden beweging is. Vanaf december daalt de spotnotering traditioneel elk jaar vanaf week 48, het jaar 2010 uitgezonderd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In week 48 van dit jaar ziet de realiteit er op de spotmarkt heel anders uit. Al blijft de spotnotering nog steeds op een relatief hoog niveau met 34,75 euro per 100 kg melk, geleverd bij 4,4 procent vet. Dit is gemiddeld een kwartje minder dan in week 47. Dit heeft alles te maken met de melkaanvoer en het draaien van de kerstproductie. Ook in week 48 was het af en toe zoeken naar Nederlandse KKM-melk.

De Nederlandse melkveehouder hiervoor verantwoordelijk. Vorig jaar nam de melkproductie deze week weer toe, maar dit jaar blijft de Nederlandse aanvoer onverminderd laag. Daardoor weet de melk die beschikbaar komt, goed zijn weg naar afnemers die druk doende zijn de kerstvraag in te vullen. Hoger kan de spotnotering eigenlijk niet worden, want boven het niveau van 35 euro per 100 kg haken de kopers af.

Net als de voorgaande weken blijft natuurlijk de vraag: hoe lang houdt deze hoge spotprijs stand? Alles valt of staat in deze periode met de melkaanvoer. Gaat deze substantieel toenemen, dan is een rap dalende spotnotering onvermijdelijk. Blijft de melkaanvoer komende week beperkt, dan kan dit effect nog wel eens een week worden uitgesteld. Het blijft een kwestie van tijd. Daarbij is de periode na kerstmis traditioneel erg flauw qua vraag, waardoor de spotprijs in die weken altijd stevig onder druk komt te staan. Ter illustratie: voor de periode na de kerst gaan in de handel contracten de ronde tegen een melkprijs van onder de 20 euro per 100 kg.

De spotnoteringen in Duitsland blijven eveneens vrijwel gelijk blijven op een relatief hoog niveau. De spotnotering voor Noord-Duitsland komt daarbij uit op geleverd 32,25 euro per 100 kg bij 3,7 procent vent, 0,75 euro per 100 kg lager dan vorige week. Spotmelk in Zuid-Duitsland doet geleverd 33,75 euro per 100 kg bij 3,7 procent vet, 0,25 euro minder dan vorige week. De melkproductie is ook in Duitsland nog steeds laag, waardoor bijvoorbeeld de droogtorens voor de productie van melkpoeder niet op volle toeren draaien.

De prijs voor magere melkconcentraat is iets onder druk komen te staan en levert voor week 48 gemiddeld 80 euro in om te komen tot een notering van 1.750 euro per ton droge stof af fabriek. Daarmee is magere melkconcentraat nog steeds veel te duur ten opzichte van magere melkpoeder. De verwachting is dan ook magere melkconcentraat na kerst wel eens stevig aan waarde kan inboeten.

De notering voor room loopt ook weer op deze week. En wel met 0,10 euro per kg af fabriek tot gemiddeld 3,95 euro per kg. Van room is weinig beschikbaar en de zuivelfabrikanten zitten nog volop in de kerstproductie. In Duitsland stond de notering van room tegen het einde van deze week al wel weer onder druk. Hier speelt volgens de handel onder meer de boycot door Rusland van zuivelproducten uit Wit-Rusland, dat deze week bekend is gemaakt, een rol.

Dit betreft weliswaar zuivelproducten van maar één fabriek, maar bij de andere fabrikanten uit Wit-Rusland zit de schrik er door de Russische blokkade goed in. Hierdoor wordt verwacht dat de export van zuivelproducten van Wit-Rusland naar Rusland toch onder druk komt te staan. Verder valt nog het gerucht te horen dat de medewerkers van zuivelfabrieken in Italië voor week 50 dreigen met een staking. Mocht dit daadwerkelijk zo zijn, dan is dit uiteraard geen goed nieuws als in een rustige periode op de zuivelmarkt afzetkanalen tijdelijk zijn gesloten.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden