Hoop op bodemvorming

Hogere zuivelnoteringen en minder volume op GDT

17 December 2014 - Redactie Boerenbusiness

De internetveiling Global Dairy Trade (GDT) laat een gemiddelde stijging van 2,4 procent ten opzichte van de vorige veiling van 2 december zien. Vooral boter en melkvet (AMF) wisten fors te stijgen, terwijl ook volle melkpoeder eindelijk weer een plus noteerde. Het totaal verkochte volume is wel gedaald.

De gemiddelde waarde komt door deze stijging van ruim twee procent uit op 2.609 dollar of 2.099,62 euro per ton. Vorige week was het volume nog 39.273 ton, inmiddels is dit afgezakt naar 35.390 ton. Sinds half juni is er niet meer zo weinig verhandeld op één veiling.

1,4

procent

stijgt volle melkpoeder in prijs

Volle melkpoeder laat eindelijk weer eens een stijging zien. Vorige veiling werd nog de laagste prijs sinds juni 2009 genoteerd. Een toename van 1,4 procent brengt de gemiddelde waarde op 2.270 dollar, oftewel 1.826,81 euro. Hierdoor neemt de hoop op bodemvorming toe. Fonterra was de enige aanbieder van volle melkpoeder.

Desondanks laten de contractprijzen voor volle melkpoeder niet direct een bodem zien. De contracten voor februari en maart 2015 liggen nog heel iets onder de huidige prijs voor magere melkpoeder, waarna er vanaf april weer wat meer vertrouwen is in volle melkpoeder aangezien de contractprijzen dan oplopen tot boven de 2.450 dollar per ton.

De boterprijs heeft de stijgende lijn van de vorige veilingen een vervolg gegeven, aangezien dit de derde veiling op een rij is dat boter stijgt. De toenames bij de vorige veilingen waren respectievelijk nog 6,0 en 7,3 procent, deze veiling stijgt de boterprijs zelfs met 10,4 procent. Boter komt hierdoor uit op 3.145 dollar, oftewel 2.530,97 euro.

De contractprijzen laten eveneens enorme stijgingen zien en vallen allemaal ruim 8 procent hoger uit dan twee weken geleden. De contractprijzen noteren niet meer onder de 3.100 dollar per ton. Fonterra was de enige aanbieder van boter.

Karnemelkpoeder (BMP) is het hardste gedaald van de drie dalers op deze GDT. Een min van 9,5 procent zet de gemiddelde prijs op 2.466 dollar (1.984,54 euro) per ton. BMP daalt voor het eerst na twee veilingen op een rij met prijsstijgingen. Gezien de contractprijzen wordt er in maart weer een stijging verwacht. Fonterra was de enige aanbieder.

Magere melkpoeder heeft niet verder uit het dal weten te klimmen waar het vier weken geleden in is terechtgekomen. Een daling van 3,2 procent maakt de stijging van 5,7 procent tijdens de vorige veiling voor een groot deel ongedaan. Door deze daling komt de prijs voor magere melkpoeder uit op 2.320 dollar (1.867,04 euro) per ton.

Magere melkpoeder werd aangeboden door Amul, Arla en Fonterra. De contractprijzen laten dezelfde trend zien als tijdens de vorige veiling, wat betekent dat de verwachting wordt uitgesproken dat magere melkpoeder tot en met maart niet veel in prijs weet te klimmen. Pas na maart is er hoop op dat de prijs betere tijden tegemoet ziet.

Weipoeder werd niet geveild tijdens deze veiling. Cheddar daalde heel licht met 0,6 procent waardoor de prijs 3.002 dollar, 2.415,89 euro uitkomt. De twee stijgingen die hiervoor werden genoteerd hebben dus geen vervolg gekregen. Cheddar werd enkel aangeboden door Fonterra.

AMF en Rennat Caseïne hebben weten te stijgen in waarde. AMF deed dit zelfs met 10,8 procent, waardoor de waarde uitkomt op 4.200 dollar (3.379,99 euro) per ton. De vierde stijging op een rij zorgt er zelfs voor dat AMF steeds dichterbij de goede prijzen komt die het tijdens de eerste maanden het jaar noteerde. Rennat Caseïne steeg voor de tweede veiling op rij. Hierdoor komt de prijs uit op 7.576 dollar (6.096,86 euro) per ton, 4,5 procent hoger als tijdens de vorige veiling. AMF en Rennat Caseïne werden alleen door Fonterra aangeboden.


 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Zuivelbusiness

Kaasprijzen stevig onderuit op Global Dairy Trade

Nieuws melk

Fonterra verhoogt winstverwachting kwart

Analyse Zuivelbusiness

Zwakke Global Dairy Trade met laagste afzet in jaren

Analyse Melk

Arla en FrieslandCampina groeien meer uit elkaar

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden