Uit programma Foqus Planet

Leden FrieslandCampina stemmen in met premies

17 December 2014 - Redactie Boerenbusiness - 8 reacties

De ledenraad van FrieslandCampina is dinsdag akkoord gegaan met de nieuwe regels in het zogehen programma Foqus Planet van het zuivelconcern. Hierin gaan de leden niet alleen bijdragen aan de weidepremie, maar ook gaan ze geld inleggen voor de duurzaamheidsdoelen. Melkveehouders die aan de regels van weidegang en duurzaamheid voldoen, kunnen hiervoor een hogere premie en een toeslag ontvangen.

0,25

euro

per 100 kg wordt ingehouden voor doelen duurzaamheid

Dit heeft coöperatie FrieslandCampina woensdag bekendgemaakt. De plannen waren dit najaar door voorzitter Piet Boer al uit de doeken gedaan. De scherpere basiseisen betekenen onder meer dat per 1 januari 2015 een verbod op het gebruik van compost of gecomposteerd materiaal ingaat. Als een lid niet aan de voorwaarden voldoet, heeft hij vier weken de tijd dit in orde te maken. Bij het uitblijven van herstel volgen onaangekondigde beoordelingen, waarschuwt FrieslandCampina.  Gebruik van de KringloopWijzer wordt verplicht bij melkveebedrijven met een fosfaatoverschot.

Om duurzaam opereren te meten komt FrieslandCampina met een puntensysteem. In totaal komt er 24 miljoen euro beschikbaar die verdeeld gaat worden over de melkveehouders die punten verzameld hebben. Het geld komt niet uit de kas van de coöperatie, maar wordt verkregen door een inhouding van 0,25 euro per 100 kg melk. Een melkveehouder die het goed doet kan met duurzaamheid een plus van 0,10 euro per 100 kg melk behale

Punten kunnen verzameld worden via levensduur, IBR, BVD, celgetal, energie en natuur en landschap. Hoe meer waarde er gehecht wordt aan een onderdeel, hoe meer punten het oplevert. Zo kunnen de meeste punten gehaald worden via levensduur, celgetal en energie. Bijvoorbeeld een gemiddelde afvoerleeftijd van 4 jaar levert nul punten op, waar een leeftijd van 6 jaar en 8 maanden de maximale te behalen 40 punten oplevert.    

Melkveehouders die geen weidegang voeren, gaan bij FrieslandCampina betalen voor de weidepremie van hun collega’s die dat wel doen. De coöperatie wil 0,35 euro per 100 kg van alle geleverde melk gaan inhouden voor het bevorderen van weidegang. Hiervoor wordt de weidepremie verdubbeld van een halve euro naar een euro per 100 kg melk. Melkveehouders die weidegang voeren, ontvangen hierdoor dus netto een toeslag van 0,65 euro per 100 kg.

Met het inhouden van de 0,35 euro per 100 kg verwacht FrieslandCampina 34 miljoen euro binnen te halen. Zelf draagt het zuivelconcern 0,50 euro per 100 kg bij in de weidepremie, een bedrag gelijk aan dit jaar. Totaal verwacht FrieslandCampina komend jaar 62 miljoen euro aan weidepremie uit te betalen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
8 reacties
poldes 17 December 2014
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melkmarkt/artikel/10861190/Leden-FrieslandCampina-stemmen-in-met-premies]Leden FrieslandCampina stemmen in met premies[/url]
dit heeft niets met een melanine schandaal/vervuiling te maken.
Broer Roorda 17 December 2014
Volgens mij gaat iedereen 0,35 per 100 kg 'betalen'.
De netto toeslag is dan ook één euro per 100 kg melk.
Anders zou het geen verdubbeling zijn.
ronald 17 December 2014
hier praten we weer over de welbekende" sigaar uit eigen doos"" en iedereen stemt er zo mee in
Jan 17 December 2014
Zelf draagt het zuivelconcern 0,50 euro bij.???????
Wie is die zelf?,,ik ken hem niet..
geert 29 December 2014
De consument betaalt de weidepremie niet,maar de melkveehouder zelf ,dit is de wereld op z,n kop.De consument eist wel maar betaalt niet,die gedraagt zich als een verwend kind.Het bestuur van FC beloont de verwende consument !
erik 31 December 2014
welkom in de echte wereld
Ard Eshuis 31 December 2014
Veel leden zijn faliekant tegen, maar bestuur en afdelingsbesturen zijn doof voor afwijzende reacties en omschrijven die als "een enkeling is kritisch to de voorstellen vh bestuur", Quatsch, er is nog nooit zo weinig draagvlak geweest voor voorstellen mbt melkregelement als dit nieuwe Focus Planet.
Als ze echt wilden "belonen", hadden ze het uit de winst voor belasting gehaald, dan snijdt het mes aan 2 kanten, "duurzame" boeren ontvangen extra beloning bovenop de melkprijs en de onderneming hoeft minder belasting te betalen.
Dit besluit is belachelijk, en geeft nog meer tweespalt binnen de cooperatie.
geert 31 December 2014
Ik spaar alleen maar Douwe Egberts punten en Airmiles ,maar geen Friesland- Campina punten
Edje 5 Januari 2015
Hoezo 16 december beslist door de ledenraad?.Als je de folder van het vernieuwde Focus Planet opent die ruim voor 16 december werd bezorgt staat meteen de eerste regel, "het vernieuwde kwaliteits-en duurzaamheidsprogramma gaat per 1 januari 2015 van start. Dus hebben we nog wat te vertellen bij FrieslandCampina????.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws melk

FrieslandCampina werkt aan lokkertjes nieuwe leden

Analyse Melk

Arla en FrieslandCampina groeien meer uit elkaar

Nieuws Melk

Fitch wil beter resultaat zien bij FrieslandCampina

Achtergrond Melk

Maar goed dat Friso nog van FrieslandCampina is

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden