DCA Melk Pro

Bodem onder kaasmarkt brokkelt langzaam af

18 December 2014 - Redactie Boerenbusiness

Traditioneel neemt de Europese en mondiale zuivelmarkt in deze periode van het jaar, zo vlak voor Kerstmis, wat gas terug. De meeste orders zijn afgewikkeld en alle kopers zijn tot en met de jaarwisseling ingedekt. Pas in de eerste volle week van januari komt de handel dan weer geleidelijk op gang

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dit is ook de periode waarin de prijsniveaus van de diverse zuivelproducten op hun stevigheid worden getest. In de kerstcampagne kunnen noteringen door de aantrekkende vraag lang stand houden, ook al staat de zuivelmarkt onder druk zoals dit jaar. Nu deze vraag wegvalt en een stukje spanning van de markt wegdrijft, worden de prijzen op waarde getest. Zo kelderden vorige week bijvoorbeeld al de prijzen van room, magere melkconcentraat en in minder mate boter en rauwe melk.

5

euro

levert de notering van kaas aan de onderkant in

Deze week lijkt ook de bodem onder de kaasmarkt, die wekenlang stabiel is gebleven, af te brokkelen, zo analyseert DCA Melk Pro. In Duitsland heeft de notering van een blok Gouda of Edammer aan de onderkant 5 euro per 100 kg ingeleverd. De notering komt daarmee uit op 240 tot 265 euro per 100 kg, oftewel een nieuwe dieptepunt van gemiddeld 255,50 euro per 100 kg. Dit is 2 euro per 100 kg minder dan de 257,50 euro, waar de kaasnotering de voorgaande vijf weken op heeft gestaan.

Hoewel uit Duitsland nog van krimpende kaasvoorraden en een goede handel wordt gesproken de afgelopen week, lijkt de kerstcampagne nu langzaam af te lopen. Daarbij lopen de onderhandelingen van de kaasmakers met de afnemers als supermarkten voor het eerste kwartaal van het komend jaar nog steeds door. De partijen bereiken daarbij maar moeilijk overeenstemming. Ook in Nederland lopen of beginnen de besprekingen tussen de zuivelconcerns en de supermarkten over de afnamecontracten voor de eerste periode van 2015.

Ook heeft de Europese Commissie de exportcijfers van de zuivelproducten over oktober bekendgemaakt. Over de eerste tien maanden van het jaar valt zo op te maken dat de kaasexport uitkomt op 608.000 ton, bijna 7,5 procent minder dan vorig jaar en 3,8 procent minder dan in 2012. De handelsboycot van Rusland is hier natuurlijk debet aan, waarbij - mede door de lage prijzen - wel meer kaas is uitgevoerd naar vervangende bestemmingen als de Verenigde Staten, Zwitersland, Zuid-Korea en Japan.

Wat wel goed loopt ten opzichte van vorig jaar is de export van de melkpoeders en boter. De Europese uitvoer van boter is in de eerste tien maanden met 21 procent gegroeid tot 125.000 ton. Hier is het wegvallen van Rusland als koper wel gecompenseerd met hogere verkopen in onder meer de Verenigde Staten, China en Japan.

De sterkste stijger is echter magere melkpoeder, waarvan de export tot november dit jaar met liefst 57 procent is toegenomen tot ruim 528.000 ton. Dit tekent de concurrentiekracht van de Europese zuivelsector op een verdringingsmarkt dat magere melkpoeder in deze periode is. Ook van volle melkpoeder is de export gestegen: met 5 procent tot 331.000 ton.

De keerzijde van een goede export is wel dat er aan de prijskant concessies moeten worden gedaan. Zo zijn de Nederlandse zuivelnoteringen voor magere en volle melkpoeder deze week door het Productschap Zuivel weer naar beneden bijgesteld tot respectievelijk 175 euro (-5 euro) en 219 euro (-3 euro) per 100 kg af fabriek. Voor magere melkpoeder komt hiermee het interventieniveau van 165 tot 169 euro per 100 kg snel dichterbij.

Opvallend zijn wel de verschillen met de prijsbewegingen in Duitsland. Waar in Nederland boter in vijf weken tijd 19 euro aan waarde heeft ingeleverd tot 280 euro per 100 kg af fabriek, blijft de Duitse notering na een prijscorrectie eind november stabiel op 282,50 euro. Het verschil met magere melkpoeder is echter stukken groter. Met een notering van 187,50 euro per 100 kg is magere melkpoeder in Duitsland 12,50 per 100 kg meer waard dan in Nederland.

In Duitsland stijgt de prijs van volle melkpoeder deze week zelfs door bestellingen op spot naar 236 euro, een verschil van 17 euro per 100 kg met de Nederlandse notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden