DCA Melk Pro

Bijzondere beweging in Nederlandse melkprijzen

18 December 2014 - Redactie Boerenbusiness

Traditioneel daalt de spotnotering voor Nederlandse rauwe melk de laatste drie weken van het jaar altijd stevig. De kerstproductie is vrijwel gedaan en de meeste orders zijn geplaatst, waardoor een stuk spanning in de markt wegvalt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Pas in de eerste volle week van januari wordt de draad in de regel weer helemaal opgepakt. Dat is dit jaar niet anders. Opvallend is echter wel dat de Nederlandse spotnotering echter minder hard daalt dan de spotprijzen voor rauwe melk in andere Europese lidstaten als Frankrijk en Duitsland.

26,50

euro

per 100 kg is in week 51 de Nederlandse spotnotering

De Nederlandse spotnotering voor week 51 komt uit op 26,50 euro per 100 kg melk bij 4,4 procent vet geleverd. Dit is 3,75 euro per 100 kg lager dan vorige week. De spotnoteringen in Duitsland nemen echter een duikvlucht naar beneden. Zowel voor Noord- als voor Zuid-Duitsland komt de spotnotering uit op 20 euro per 100 kg bij 3,7 procent vet geleverd. Hiermee liggen de noteringen liefst 8,75 euro (Noord) en 9,25 euro (Zuid) per 100 kg lager dan vorige week. In met name Frankrijk en ook Duitsland zijn partijen rauwe melk verhandeld voor 12 tot 15 euro per 100 kg. Hierbij moest de verkoper wel duidelijk van de melk af.

In Nederland valt de daling van de spotprijs dus een stuk minder steil uit. Dit komt doordat deze week de aanbieders van vrije melk schaars zijn. De melkaanvoer ligt lager dan verwacht, door de sombere vooruitzichten van de melkprijs en de dreigende superheffing. Hierdoor is het voor kopers moeilijk om de inkoopstrategie te bepalen. Afwachten op nog lagere prijzen, is dan niet altijd de beste keuze. En aangezien de verwerkers in Nederland graag KKM-melk bij 4,4 procent vet hebben, ligt de Nederlandse spotprijs daarom een stuk hoger dan in het buitenland.

Dit levert het bijzondere beeld op dat de Nederlandse spotnotering voor week 51 hoger ligt dan de voorschotmelkprijs van DOC Kaas over december. De melkprijs van DOC Kaas komt bij een jaarleverantie van 800.000 kg uit op 26,00 euro per 100 kg, bij 4,41 procent vet en 3,47 procent eiwit. Melkveehouders die 1,1 miljoen kg melk op jaarbasis aan DOC Kaas leveren, krijgen een melkprijs van 26,28 euro per 100 kg. Doordat de spotnotering zo rap daalt in december, komt dit zelden voor.

DOC Kaas heeft overigens bijna vier euro van de melkprijs voor december afgehaald ten opzichte van november. Een gevolg van de zeer grote druk op de kaasprijs, zo zegt DOC Kaas in een verklaring. Met de forse afwaardering valt de melkprijs van DOC Kaas ook bijna 5 euro per 100 kg lager uit dan FrieslandCampina over december.

Room keldert zoals verwacht wel fors in prijs. De notering voor room voor week 51 komt uit op 3,00 euro per kg af fabriek. De angel is hier uit de markt door het wegvallen van de kerstproductie. Hierdoor daalde de roomprijs in de staart van de week zelfs nog tot onder de 3 euro per kg. De kerstcampagne is daarbij trouwens nog niet helemaal voorbij, want er zijn supermarktketens die het komend weekend nog bestellingen room of boter kunnen doen om nog voor de kerst te verkopen.

De prijs van magere melkconcentraat tot slot daalt na twee forse afwaarderingen licht en komt uit op gemiddeld 1.100 euro per ton droge stof af fabriek. Maar komt daarbij, als je het omrekent naar magere melkpoeder, wel heel dicht bij het Europese interventieniveau.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden