Record melkaanvoer

Gemiddelde Duitse melkprijs op 37,20 euro

23 December 2014 - Redactie Boerenbusiness

Duitse melkveehouders ontvangen dit jaar een melkprijs van gemiddeld 37,20 euro per 100 kg, bij 4,0 procent vet en 3,4 procent eiwit. Dze melkprijs is vrijwel gelijk aan die van vorig jaar. De melkaanvoer komt dit jaar naar verwachting uit op 31,3 miljoen ton, een record voor Duitsland.

Qua rentabiliteit zat het wel snor voor de melkveehouder

Dit staat in een rapport van het marktbureau ZMB, waartoe de federatie van de Duitse zuivelindustrie MIV opdracht heeft gegeven. De verwachte gemiddelde melkprijs voor de Duitse melkveehouder komt volgens het onderzoek uit op 37,00 tot 37,40 euro per 100 kg. 'Daarmee kunnen de Duitse melkveehouders voor het tweede opeenvolgende jaar terugkijken op bovengemiddelde melkprijzen', zo concludeert het rapport.

Bovendien zat het voor qua rentabiliteit ook wel snor voor de melkveehouder, want de prijzen voor voeders - die in 2012 en 2013 op een hoog niveau lagen - namen in de loop van het jaar af. Ook de prijs voor energie daalde tegen het einde van het jaar.

De melkproductie in Duitsland stijgt dit jaar 3,4 procent tot 31,3 miljoen ton, een record. In elke Duitse deelstaat valt groei in melkaanvoer te noteren, al is de groei tegen het einde van het jaar wel afgevlakt. De melkaanvoer neemt niet alleen toe door betere prestaties, maar ook door een groei van de melkveestapel. In mei van dit jaar zijn in Duitsland ruim 4,3 miljoen melkkoeien geteld, 2,1 procent meer dan vorig jaar.

Naast de aantrekkelijke melkprijs hebben veel Duitse melkveehouders ook geïnvesteerd in hun melkveestapel, gelet op het verdwijnen van het melkquotum op 1 april 2015. De scherp dalende prijzen aan het einde van het jaar maakt het voor hen echter nu kwaad kersen eten. Door de handelsboycot van Rusland en vraaguitval in China koerst de mondiale zuivelmarkt af op een dal in de prijzen.

Het rapport is uiterst voorzichtig in verwachtingen over het herstel van noteringen op de zuivelmarkten en houdt het op 'in de loop van 2015.' Voor de verwachte melkprijs houdt het onderzoeksbureau het op dat voor '2015 een gemiddeld lagere melkprijs valt te verwachten.'

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden