Aantal melkveehouders dalen

Groot-Brittannië eist bescherming zuivelsector

20 Januari 2015 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Diverse organisaties in Groot-Brittannië (GB) roepen om acties tegen de dalingen van de melkprijs, zo meldt de BBC. Tevens wordt de overheid aangespoord iets te doen tegen de enorme prijsvallen van melk.

Het Engels comité voor milieu, voedsel en platteland ziet het als een zorgelijke zaak dat steeds meer melkveehouders moeten stoppen, aangezien het voor een deel van de veehouders niet mogelijk is om verder te gaan met deze lage prijzen. Volgens dit comité moet de overheid meer optreden om de zuivelsector te beschermen.

Evenals veel andere zuivelregio’s heeft ook GB te maken met een stijgende melkaanvoer en afgenomen vraag naar aanleiding van onder meer de Russische boycot en de tegengevallen vraag vanuit China. Naar verluidt heeft de Russische boycot ervoor gezorgd dat er 2,5 miljard liter melk minder uitgevoerd kon worden door de EU. Dit gegeven met de toegenomen melkaanvoer (dat over december nog met 3,6 procent steeg) heeft onder meer gezorgd voor de gedaalde melkprijzen.

Claire Marshall, woordvoerder van BBC milieu, geeft aan dat het aanhouden van extra melkvee op dit moment meer kost dan het oplevert. Een ander negatief effect op de melkprijs is de hevige concurrentie tussen de supermarkten waardoor de prijs voor een liter melk is gedaald.

De NFU geeft aan het aantal melkveebedrijven in Groot-Brittannië met 50 procent is gedaald sinds 2001. De NFU geeft eveneens aan dat het van groot belang is dat de overheid de zuivelsector promoot om in te spelen op interessante markten. Dit is hard nodig om de sector te beschermen tegen nog meer stoppende melkveehouders en lagere melkprijzen.
 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
geert 20 Januari 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melkmarkt/artikel/10861650/Groot-Brittannie-eist-bescherming-zuivelsector]Groot-Brittannie eist bescherming zuivelsector[/url]
De zuivelfabrieken in Groot-Brittannie zijn relatief klein en hebben dus geen marktmacht,de supermarkten in GB zijn groot en machtig. Een fusie tussen zuivelfabrieken mag ook niet direct zonder toestemming van Brussel.Dus de Britse melkveehouders zitten dus met de handen op de rug gebonden
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
melk & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden