Derde toename prijs op rij

Volle melkpoeder laat zuivel op GDT stijgen

21 Januari 2015 - Redactie Boerenbusiness

De internetveiling van de Global Dairy Trade (GDT) heeft voor de derde veiling op een rij een stijging genoteerd. Gemiddeld steeg de waarde met 1,0 procent. De stijging van de waarde van volle melkpoeder is de grootste oorzaak van de totale stijging.

Door de stijging van 1,0 procent komt de gemiddelde waarde uit op 2.758 dollar per ton. Omgerekend naar euro’s komt dit neer op 2.380 euro per ton. Kanttekening hierbij is dat het totaal verkochte volume is opnieuw gedaald. En dat is nu al de zevende veiling op rij het geval. Hierdoor komt het totaal verkochte volume uit op 31.326 ton, terwijl dit twee weken geleden nog 33.669 ton was.

3,8

procent

stijgt volle melkpoeder in prijs

Volle melkpoeder is voor een groot deel bepalend voor de waarde van de GDT. Dat is nog maar eens af te leiden uit het feit dat ook volle melkpoeder voor de derde keer op een rij weet te stijgen. Van die laatste drie stijgen is volle melkpoeder tijdens deze veiling het hardst gestegen. Een toename van 3,8 procent tilt de waarde naar 2.402 dollar, of 2.074 euro per ton.

Zoals gebruikelijk was Fonterra de enige aanbieder van volle melkpoeder. De contractprijzen voor volle melkpoeder wisten eveneens te stijgen. Vooral richting juni van dit jaar, aangezien er dan zelfs contracten van boven de 2.500 dollar worden aangeboden. Voor de eerst komende veilingen worden geen grote prijssprongen verwacht.

Boter wist de afgelopen veilingen fors te stijgen in waarde. Opnieuw is boter duurder geworden, al was dat minimaal. Een toename van 0,1 procent laat de waarde toenemen van 3.558 tot 3.564 dollar per ton. Omgerekend naar euro’s is dit 3.060 euro per ton. Het betekent de zesde stijging op een rij.

Verwacht wordt dat boter de komende veilingen zeker niet daalt, en misschien wel verder stijgt in waarde. Desondanks zijn de verwachtingen op lange termijn minder positief, wat betekent dat er geen vertrouwen is dat boter het niveau van een jaar geleden weet te behalen. Boter werd enkel aangeboden door Fonterra.

Karnemelkpoeder (BMP) is de grote verliezer tijdens deze veiling. Een daling van 6,4 procent bevestigt de wisselvallige prijzen van de laatste tijd nog maar eens. De waarde komt hierdoor uit op 2.559 dollar, of 2.243 euro per ton. De contractprijzen daalden ongeveer net zo hard als de daadwerkelijke daling voor dit product, dat enkel is aangeboden door Fonterra.

1,0

procent

neemt waarde magere melkpoeder toe

Magere melkpoeder weet licht te stijgen. Een toename van 1,0 procent betekent de tweede stijging op een rij, al blijft magere melkpoeder nog een beetje rond de bodem schommelen. De waarde komt door deze stijging uit op 2.389 dollar, 2.062 euro per ton. Magere melkpoeder werd aangeboden door een viertal zuivelverwerkers: Amul, Arla, Fonterra en Land O’Lakes.

De contractprijzen geven magere melkpoeder nog altijd niet veel vertrouwen op lange termijn. De contractprijzen voor juni en juli van dit jaar liggen zelfs nog lager dan de huidige prijs voor magere melkpoeder.

Cheddar is met 4,3 procent gedaald tot 2.961 dollar, 2.322 euro per ton. Uitgaande van de contactprijzen gaat cheddar de komende veilingen nog verder dalen. Melkvet (AMF) daalt weer eens na vijf stijgingen op een rij. Een afwaardering van 5,0 procent zet de waarde op 4.286 dollar, 3.700 euro per ton. Cheddar en melkvet werden alleen door Fonterra aangeboden.

Rennet Caseïne stijgt voor de vierde veiling op een rij en komt daardoor uit op 8.159 dollar, 7.042 euro per ton. Dit is 3,3 procent hoger dan tijdens de veiling van twee weken geleden. Caseïne werd alleen door Fonterra aangeboden. Weipoeder heeft voor het eerst sinds 2 december 2014 weer eens geveild. De gemiddelde waarde is 4,1 procent lager dan de veiling van toen. Weipoeder werd aangeboden door Ammerland.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws melk

Fonterra verhoogt winstverwachting kwart

Analyse Zuivelbusiness

Zwakke Global Dairy Trade met laagste afzet in jaren

Analyse Melk

Arla en FrieslandCampina groeien meer uit elkaar

Nieuws Zuivelbusiness

Global Dairy Trade tapt uit ander vaatje

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden