DCA Melk Pro Inside

Gaat kaasprijs nu eindelijk ook eens stijgen?

22 Januari 2015 - Redactie Boerenbusiness

Alle zuivelnoteringen zitten de laatste twee weken flink in de lift. Na een lange periode van prijsdalingen maken producten als boter, volle en magere melkpoeder en weipoeder stevige prijsstappen naar boven toe. De lage melkaanvoer in met name West-Europa en de zwakke euro geven de Europese zuivelmarkt een stevige impuls in de prijsvorming.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De beweging is de laatste weken duidelijk. Veel melkveehouders hebben onder de huidige lagere melkprijzen geen trek om voor de laatste keer superheffing te betalen en houden letterlijk de melk op. In Nederland resulteerde dit voor december in een melkaanvoer die 0,3 procent onder het niveau van december 2013 lag. Ook in Frankrijk en Duitsland ligt de melkaanvoer in de eerste twee weken van het nieuwe jaar onder het niveau van begin 2014.

In Duitsland wordt in week 1 en 2 van dit jaar respectievelijk 1,6 en 1,4 procent minder aangeleverd dan in 2014, in Frankrijk wordt zelfs 1,9 en 2,6 procent minder gemolken. Omdat de zuivelindustrie met het oog op de liberale zuivelmarkt na 1 april fors in capaciteit is uitgebreid, doen veel fabrieken hun best de productielijnen gevuld te houden. Het aanbod aan zuivelproducten is daarmee dus relatief beperkt, gelet op de eerder verwachtingen.

 Kaasnotering staat op 2.475 euro per ton, het laagste niveau in vijf jaar tijd

Voeg daarbij een zeer vlot lopende export van onder meer magere melkpoeder en boter door de zwakkere euro ten opzichte van de dollar en de voedingsbodem voor de huidige prijsverhogingen is gelegd. De grote vraag is nu echter: wat doet de kaasprijs? Als enige van de zuivelproducten lijkt de prijs van kaas vooralsnog stabiel te blijven.

Tenministe, als we - bij een gebrek aan een officiële Nederlandse notering - naar de kaasnotering in Duitsland kijken. Die bleef ook voor deze week staan op gemiddeld 2.475 euro per ton blokkaas, het laagste niveau in vijf jaar tijd. Gouda en Edammer noteert daar in een bandbreedte 2,40 tot 2,55 euro per kg. Toch zijn er positieve signalen dat de kaasprijs na een lange periode van dalingen, wat nog eens werd versneld door de Rusland-boycot begin augustus, eindelijk weer eens kan stijgen.

Ook hier speelt de zwakke euro een rol, waardoor Europese kaas prijstechnisch aantrekkelijk wordt voor kopers uit verder gelegen exportbestemmingen. Doordat de Europese melkaanvoer achter blijft bij de verwachtingen, moeten melkverwerkers ook keuzes maken tot welk product zij de melk verwerken. Doordat producten als boter en magere melkpoeder in deze periode interessanter zijn, is kaas niet de meest voor de hand liggende keuze. Hierdoor groeit de productie niet, waardoor nu wordt gesproken van beperkte voorraaden in de kaashuizen die bovendien nog eens een jonge rijpheidsopbouw heeft.

Uit Duitsland klinken zelfs geluiden dat de productie voor februari al vrijwel is uitverkocht, waardoor veel signalen op groen komen te staan voor hogere kaasprijzen. Een andere aanwijzing daarvoor is wellicht de deal is woensdag gemaakt is op de Nederlandse internetveiling Dairy Auctions Online, waar voor het eerst sinds enige tijd weer kaas is verkocht. Twee partijen van elk 21 ton kaas Gouda 48+, voor levering in maart, zijn voor 2,34 en 2,36 euro per kg verkocht. De startprijs daarbij was 2,25 euro.

 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden