Productiecijfers november

Groei in melkaanvoer Nieuw-Zeeland zwakt af

23 Januari 2015 - Redactie Boerenbusiness

De groei van de melkproductie in Nieuw-Zeeland is in november vorig jaar relatief afgezwakt in vergelijking met de maanden ervoor. Volgens de gegevens van de Dairy Companies Association of New Zeeland, die vrijdag pas zijn gepubliceerd, komt de melkaanvoer uit op iets meer dan 3 miljoen ton. Dit is 2,8 procent meer in vergelijking met november 2013.

1,6

miljoen

ton melk heeft Nieuw Zeeland al meer aangevoerd in 2014

De melkproductie in Nieuw-Zeeland kende in de maanden ervoor, op de piek van de aanvoer, groeipercentages van 4,5 tot 5 procent. Doordat deze percentages niet meer worden gehandhaafd in november, lijkt het erop dat de Nieuw-Zeelandse melkveehouders ook reageren op de lagere melkprijzen en de productie aanpassen om kosten te besparen.

De totale melkproductie van Nieuw-Zeeland komt in de eerste elf maanden van dit kalenderjaar uit op ruim 19 miljoen ton. Dit is nog altijd 9,2 procent hoger dan in de eerste elf maanden van 2013, oftewel ruim 1,6 miljoen ton melk extra. De maand november is de eerste maand na de seizoensgebonden piek in de productie van oktober. De komende maanden gaat de melkproductie in Nieuw-Zeeland weer rap dalen.

Vanuit Nieuw-Zeeland komen deze week berichten dat de melkproductie door droogte en door de kostenbesparende ingrepen van melkveehouders waarschijnlijk relatief verder gaat dalen. De economen van het Nieuw-Zeelandse bank ANZ hebben begin deze week een verwachting afgegeven dat de melkprijs in 2015 uitkomt op gemiddeld 21,20 euro. Voor veel Nieuw Zeelandse melkveehouders is dit een amper renderende prijs.

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden