CWT steunt boter en kaas

Prijsval zuivelproducten VS nog niet ten einde

23 Januari 2015 - Redactie Boerenbusiness

Het Amerikaans zuivel rapport van week 3, gepubliceerd door het United States Department of Agriculture (USDA) bevestigt dat de prijsval voor boter, cheddar en magere melkpoeder nog niet ten einde is. Het Coöperatives Working Together (CWT) steunt evenals vorige week de export van kaas en boter.

De prijs voor boter daalt opnieuw, alleen valt de stijging mee in vergelijking met de afgelopen weken. De afwaardering betreft slechts 11 dollar, waardoor de boterprijs uitkomt op 3.419 dollar per ton. De afgelopen dagen keek de termijnmarkt voor boter opnieuw naar beneden, waardoor een verdere prijsdaling een reële optie is. Het aantal verkopen daalde van ruim vijf miljoen pond tot 3,7 miljoen Amerikaanse ponden.

Weipoeder blijft schommelen rond de 1.300 dollar per ton

De elfde daling op een rij voor cheddar is een feit. Dit doordat het aanbod de vraag blijft overstijgen. De Amerikaanse smeltkaas noteert hierdoor 3.487 dollar per ton. Het aantal verkopen daalde met iets minder dan 25 procent tot 12,9 miljoen pond. Termijnmarktprijzen blijven laag waardoor de kans niet groot is dat er volgende week voor het eerst sinds lange tijd weer een stijging wordt genoteerd.

Weipoeder blijft net als de afgelopen weken schommelen rond de 1.300 dollar per ton. Inmiddels komt de prijs uit op 1.306 dollar per ton, een stijging van 9 dollar. De termijnmarkt blijft enorm schommelen waardoor het lastig is een prijsvoorspelling te doen. Het aantal verkopen bleef staan op iets minder dan 8 miljoen pond.

Magere melkpoeder wist met bijna 26 miljoen pond behoorlijk veel product af te zetten, al was dit wel tegen een lage prijs. Een daling van 118 dollar zorgt voor de lage waarde van 2.223 dollar per ton. Net als bij cheddar is dit de tiende daling op een rij. Het beeld voor de komende tijd blijft zorgwekkend met nog lagere prijzen.

Desondanks ziet het CWT kansen om de export van boter en cheddar op te schroeven. In totaal wordt er aan 2,6 miljoen pond exportsteun verleend voor afzet naar Azië, het Midden-Oosten en centraal Afrika.


 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse melk

Termijnmarkt melk impopulair na wilde jaren

Analyse Zuivelbusiness

Botermarkt vertoont zich zwakker dan roommarkt

Analyse Melkpoeder

Exportkansen melkpoeder verlagen druk melkprijs

Nieuws Melk

Vermogen MTC over 2022 in de min, accountant twijfelt

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden