Melkproductie krimpt

Melkvee Nieuw-Zeeland kampt met droogte

28 Januari 2015 - Redactie Boerenbusiness

Grote delen van Nieuw-Zeeland hebben te maken met een gebrek aan regen. Zo wordt onder meer gesteld dat het land zich op de rand van een officiële droogte bevindt. Dit meldden Nieuw-Zeelandse nieuwssites Rural en Dairy Trader.

Lage productie in combinatie met lage opbrengsten kan het voor enkele melkveehouders moeilijk worden

Een officieel droogtebericht is nog niet afgegeven, maar grote delen van Nieuw-Zeeland hebben te maken met behoorlijke droogteverschijnselen. Hieruit zijn al diverse maatregelen voortgekomen om het water zo ideaal mogelijk te verbruiken. Dit houdt in dat er minder water beschikbaar is voor het Nieuw-Zeelandse grasland, waardoor de opbrengsten tegenvallen en de melkproductie onderuit gaat. Desondanks is het moeilijk te voorspellen om hoeveel melk het exact gaat.

Voor een eventueel prijsherstel voor Nieuw-Zeeland kan het op een lang termijn goed uitpakken dat de productie wat terugloopt, aangezien de melkprijzen enorm zijn gedaald in het huidige seizoen. Aan het begin van het seizoen werd er nog 34 euro per 100 kg melk genoteerd, terwijl de prijs op dit moment rond de 23 euro per 100  kg ligt. Aangezien slechts 5 procent van de Nieuw-Zeelandse melkproductie door de binnenlandse burger wordt geconsumeerd, is de melkprijs stevig afhankelijk van wisselende exportcijfers.

Als de melkprijzen zo laag blijven kan dit voor een aantal melkveehouders wel heel moeilijk worden, aangezien lage melkprijzen in combinatie met een lage productie betekent dat er veel te weinig geld in het laatje stroomt. Daarbij komt ook nog eens dat door de lage voeropbrengsten er voor zorgen dat veehouders voer aan moeten kopen, wat een stuk duurder is. De hoop bestaat dat de graanprijzen nog gaan dalen om de pijn enigszins te verzachten.
 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Melk

Duitse melkaanvoer pakt stijgende trend weer op

Interview David Kennedy (Bord Bia)

Herstel Ierse melkproductie in het verschiet

Analyse Melk

FrieslandCampina zet stap verder in gevecht om melk

Weerupdate met Robert de Vries

Stevige weersomslag op komst in West-Europa

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden