Vooral eerste twee kwartalen

China heeft in 2014 record aan zuivel ingevoerd

29 Januari 2015 - Redactie Boerenbusiness

China heeft vorig jaar een recordhoeveelheid aan volle melkpoeder, magere melkpoeder en kaas geïmporteerd. Vooral in het eerste half jaar van 2014 steeg het totaal aan import enorm, meldt Dairy Trader.

Zo is bij volle melkpoeder de importgroei vrijwel geheel terug te vinden in de eerste twee kwartalen van 2014. Toen steeg de totale import met respectievelijk 72 en 76 procent ten opzichte van de eerste twee kwartalen van 2013.

31

procent

is de Chinese import van kaas gestegen in 2014

Magere melkpoeder laat vrijwel dezelfde trend zien als volle melkpoeder. Tijdens het eerste kwartaal van 2014 steeg het totaal aan import met 100 procent ten opzichte van een jaar daarvoor, tegen een stijging van 62 procent in het tweede kwartaal. In het derde kwartaal werd vrijwel geen magere melkpoeder geïmporteerd, waarna in het laatste kwartaal van 2014 de import weer iets toenam.

Het totaal aan geïmporteerde kaas kwam uit op 62.000 ton, ten opzichte van 47.000 ton in 2013. Dit betekent een stijging van ruim 31 procent. Met uitzondering van de maand augustus laat kaas een redelijke constante stijging zien over 2014.

De sterk gedaalde import van China wordt naast de handelsboycot van Rusland gezien als twee voorname oorzaken van de dalende melkprijzen de laatste maanden. Ook de groei in de mondiale melkproductie speelt daarbij uiteraard een rol. De verminderde kooplust van China, dat veel voorraden heeft opgebouwd en daardoor vooralnog minder op de markt is, is eind vorig jaar het zwaarst gevoeld. Eind 2013 viel juist nog een stevige toename van de vraag te noteren.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Melkpoeder

Exportkansen melkpoeder verlagen druk melkprijs

Analyse Zuivelbusiness

Melkpoederexport gaat veel beter dan gedacht

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden