Boter 10 euro duurder

Geen rem op stijgende zuivelnoteringen

28 Januari 2015 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

De lagere melkaanvoer dan verwacht en de zwakkere euro laten de Nederlandse zuivelnoteringen ook in week 5 weer naar boven schieten. Vooral de notering van boter valt op. Boter is in een week tijd 10 euro per 100 kg duurder geworden om uit te komen uit een notering van 297 euro per 100 kg af fabriek, excl. BTW. Ook alle poeders zijn in prijs gestegen.

25

euro

per 100 kg is boter in twee weken in prijs gestegen

De prijsverhogingen en ook de snelheid hiervan blijft opvallen, zeker gelet op de sombere berichten op de wereldmarkt van zuivel. Zo is de prijs van boter in drie weken tijd al in totaal met 25 euro gestegen, zo komt naar voren uit de zuivelnoteringen die ZuivelNL wekelijks publiceert. En dat na een periode van anderhalve maand waarin boter alleen maar minder waard is geworden.

De lagere melkaanvoer maakt vanzelfsprekend dat de verwerkers minder product kunnen maken, terwijl de zwakke euro juist voor een sterke concurrentiepositie voor de Europese Unie op de zuivelmarkt zorgt. Marktontwikkelingen die uitnodigen tot prijsinjecties.

Zo is magere melkpoeder deze week 6 euro in prijs gestegen tot 187 euro per 100 kg af fabriek, excl. BTW. In drie weken tijd betekent dit een plus van 18 euro per 100 kg. De notering voor magere melkpoeder voor veevoer steeg zelfs met 14 euro tot 184 euro per 100 kg, een teken van de beperkte beschikbaarheid van het product.

En dat terwijl voor de kerst op de zuivelmarkt nog hevig werd gespeculeerd wanneer de prijs van magere melkpoeder op het Europese interventieniveau van rond de 167 euro per 100 kg terecht zou komen. De notering van volle melkpoeder steed voor de vierde keer op rij. Deze week met 3 euro per 100 kg tot 230 euro per 100 kg af fabriek, excl. BTW. In vier weken tijd is het zuivelfabricaat hierdoor al 16 euro per 100 kg meer waard is geworden.

Weipoeder noteert net als vorige week een plus van 2 euro om uit te komen op 80 euro per 100 kg af fabriek, excl. BTW.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Agriane 28 Januari 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melkmarkt/artikel/10861799/Geen-rem-op-stijgende-zuivelnoteringen]Geen rem op stijgende zuivelnoteringen[/url]
Afgelopen weken is er een enorm prijsverschil ontstaan tussen melkprijzen die veehouders in Nederland ontvangen en in USA. Dit ten nadele van Nederlandse veehouders. Gezien de internationale markt waarin we ons bevinden is dit op zijn minst merkwaardig te noemen.
erik 28 Januari 2015
zeg je dit ook als de prijzen daar laag zijn en hier hoog?
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
melk & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Analyse Zuivelbusiness

Botermarkt vertoont zich zwakker dan roommarkt

Analyse Melkpoeder

Exportkansen melkpoeder verlagen druk melkprijs

Analyse Zuivelbusiness

Waarom de ECB zich kan vastklampen aan boterprijs

Analyse Zuivelbusiness

Melkpoederexport gaat veel beter dan gedacht

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden