DCA Melk Pro Inside

Minder melk en zwakke euro goed voor prijs boter

29 Januari 2015 - Redactie Boerenbusiness

Voor de derde achteropeenvolgende week stijgen de noteringen voor boter en melkpoeders. De oorzaken hiervan boeten niet aan kracht in en drukken eerder een nog zwaardere stempel op de Europese zuivelmarkt

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Europese zuivelmarkt plukt nu reeds de vruchten van de zwakker wordende euro ten opzichte van de dollar, waardoor de zuivelproducten uit de EU voor landen die in Amerikaanse dollars afrekenen goedkoper worden. Onder meer boter en ook kaas profiteren hiervan met export naar verre bestemmingen.

Loopt de handel vlot, dan is de beschikbaarheid van het product aan de andere kant een uitdaging geworden. Zeker in West-Europa, waar de melkaanvoer in landen als Nederland, Duitsland en Frankrijk relatief sterk is gedaald door de wens van melkveehouders om geen superheffing te betalen bij de huidige melkprijzen. Zo loopt in Duitsland in de eerste drie weken van dit jaar de melkaanvoer 1,9 procent achter in vergelijking met dezelfde periode begin 2014.

Dit betekent voor veel melkverwerkers dat de planningen inmiddels zijn omgegooid en de strategieën zijn aangepast. Onder invloed van de mindere beschikbaarheid lopen de prijzen hierdoor de laatste weken vlot op. Niet alleen is boter in Nederland bijvoorbeeld 10 euro in prijs gestegen tot 297 euro per 100 kg af fabriek, excl. BTW, ook in Duitsland is boter precies zo veel meer waard geworden. De plus van 10 euro resulteert bij onze oosterburen in een notering van 295 tot 305 euro per 100 kg, oftewel precies 300 euro per 100 kg gemiddeld.

Tegenover de vraag naar boter staat door de lagere melkaanvoer nu een verhoudingsgewijs beperkt aanbod en dit laat de prijzen stijgen. Dit maakt van boter voor de melkverwerkers ook één van de producten met een hoge toegevoegde waarde in deze periode. De prijs van magere melkpoeder tendeert onder dezelfde marktomstandigheden ook naar boven mee. In Nederland stijgt de notering deze week met 6 euro naar 187 euro per 100 kg, maar hierbij moet altijd worden gezegd dat deze notering een reflectie is van de vorige week.

In Duitsland is de notering al opgeklommen naar gemiddeld 194 euro per 100 kg voor deze week 5, waarbij de bandbreedte in de prijs vrij breed is. De notering heeft een onderkant van 188 en een bovenkant van 200 euro per 100 kg af fabriek. Daar komen berichten dat amper nog partijen magere melkpoeder beschikbaar zijn voor het eerste kwartaal en dat nu al wordt gekeken naar handel in het tweede kwartaal van dit jaar.

De beperkte beschikbaarheid van magere melkpoeder laat zich ook zien in de noteringen richting veevoer. In Nederland is deze omhoog geschoten met een plus van liefst 14 euro tot 184 euro per 100 kg af fabriek, waarmee de noterings slechts 3 euro is verwijderd van die voor voedseldoeleinden. Magere melkpoeder voor voer is onder de huidige marktomstandigheden een dunne markt geworden, waar weinig partijen in omgaan. In Duitsland kwam er 8,50 euro bij tot een notering van 177,50 euro per 100 kg.

De markt voor kaas tenslotte kan qua prijs nog steeds niet mee met boter en de poeders. De handel loopt goed en de voorraden nemen af. Zo loopt de export naar bestemmingen buiten de EU nog steeds voorspoedig en voeren Nederlandse en Duitse supermarkten acties met kaas. Maar voor hogere prijzen lijkt het in kaas net iets te vroeg. Voor februari en maart wordt handel gedreven tegen hogere prijzen dan de 2,40 tot 2,55 euro per kg Gouda of Edammer, waar de officiële Duitse notering nu al enkele weken stabiel op vast staat.

 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden