DCA Melk Pro Inside

Nederlandse melk schaars product op melkmarkt

30 Januari 2015 - Redactie Boerenbusiness

Melk is de afgelopen weken een schaars product geworden op de Nederlandse melkmarkt. Ook in andere landen als Duitsland en Frankrijk is de beschikbaarheid van melk beperkt. De superheffing laat in de nadagen van haar carrière duidelijk haar invloed op de markt gelden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dit analyseert DCA Melk Pro Inside. Naast de beperkte beschikbaarheid van melk, en dus in het verlengde van zuivelproducten, loopt de export van bijvoorbeeld kaas, boter en magere melkpoeder vlot door. De noteringen van boter en melkpoeders zijn door deze marktomstandigheden ook deze week weer gestegen. Vanuit Algerije is duidelijk geworden dat Onil de aangeboden magere melkpoeder uit de Europese Unie ook koopt, waardoor deze hoeveelheid ook van de Europese markt is.

0,50

euro

stijgt de DCA spotnotering melk tot 32,75 euro per 100 kg

Deze week laat ook zien dat het de melkveehouders menens is in de productie tegen de superheffing, want de Nederlandse melkaanvoer – zo wordt vanuit de markt gemeld – ligt in deze periode vele procenten lager dan vorig jaar. Verwerkers van melk spreken ook van een melktekort. Dit betekent dat de spotmarkt voor rauwe melk een dunne markt is waar heel weinig partijen melk worden verhandeld. Aan de rauwe melk zit echter wel een prijsplafond, want verwerkers kunnen er niet tegen elke prijs een zuivelproduct van maken op de huidige melkmarkt.

De spotnotering stijgt voor week 5 met een halve euro tot 32,75 euro per 100 kg bij 4,4 procent vet geleverd. Ook in Duitsland is de beschikbaarheid van melk beperkt. Daar valt de melkaanvoer in de eerste drie weken van het nieuwe jaar al bijna 3 procent lager uit dan begin 2014. De spotnoteringen voor rauwe melk in Noord- en Zuid-Duitsland stijgen hierdoor, net als in Nederland, met een halve euro tot respectievelijk 29,50 en 30 euro per 100 kg. En dat is bij 3,7 procent vet geleverd.

Ook magere melkconcentraat zet weer een forse stap omhoog. De beschikbaarheid van magere melkconcentraat is beperkt en de partijen die vrijkomen vinden vlot een nieuwe eigenaar. Hierdoor kan de noteringen, na al twee keer fors in prijs te zijn verhoogd de laatste weken, wederom flink stijgen: met 150 euro tot gemiddeld 1.900 euro per ton droge stof af fabriek.

De notering van room volgt die van boter. Room stijgt net als boter met 10 euro per 100 kg af fabriek tot 345 euro per 100 kg af fabriek. Aan de vetkant is de meeste potentie voor verdere prijsstijgingen, maar daar bieden de afnemers tot nu toe weerstand tegen. Kopers van zuivelproducten, zoals supermarkten en andere retailers, moeten duidelijk nog wennen aan de hogere prijsniveaus. Zeker de prognoses in december nog in het achterhoofd, die uitgingen van lage melkprijzen en voldoende melk. Onder de huidige marktomstandigheden lopen de voorraden daardoor wel leeg.

Komende week wordt het natuurlijk weer even spannend met de garantieprijs voor februari van FrieslandCampina komende maandag en voorschotprijzen van diverse andere zuivelproducenten voor januari. Dan wordt duidelijk hoe de huidige markt zich vertaalt richting de melkveehouder.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden