Nog minder volume bij GDT

Fonterra rekent op forse lagere melkaanvoer

30 Januari 2015 - Redactie Boerenbusiness

Fonterra heeft haar productieverwachting naar beneden bijgesteld voor het lopende melkseizoen. De grote oorzaak van de productieafname zit hem in de droogte waar het land mee te kampen heeft. Zo meldt de Nieuw-Zeelandse AgriHQ.

13,3

procent

is de verwachte daling van de melkproductie over de periode januari-mei

In de periode januari tot en met mei van dit jaar wordt er zelfs 13,3 procent minder melk verwacht dan dezelfde periode in het vorige seizoen. Hierdoor wordt verwacht dat de melkproductie aan het einde van het lopende seizoen in de zomer 3,3 procent lager uitvalt dan vorig seizoen. Zuivelanalist Miles Hurrell verklaart deze productieafname volledig op basis van het tweede deel van het seizoen. ‘Tijdens de eerste helft van het huidige melkseizoen werd er nog meer gemolken dan tijdens dezelfde periode van vorige seizoen, maar inmiddels melken de veehouders 6,1 procent minder ten opzichte van een jaar geleden.’

Hurrell geeft aan dat de droogte ervoor zorgt dat melkveehouders het vee eerder droogzetten. Bovendien worden er minder dure voerproducten van een goede kwaliteit aangekocht aangezien de financiële vooruitzichten, door de lage melkaanvoer in combinatie met een lage melkprijs, er niet al te rooskleurig uit zien.

De productieafname heeft ook gevolgen voor de veilingen van Global Dairy Trade (GDT), aangezien Fonterra de komende zes maanden in totaal ongeveer 25.000 ton volle melkpoeder minder aan gaat bieden bij de veilingen. Door de lage productie nemen de voorraden steeds verder af. Omgerekend betekent dit dat er gemiddeld ongeveer 2.000 ton minder volle melkpoeder wordt aangeboden per veiling.
 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Zuivelbusiness

Kaasprijzen stevig onderuit op Global Dairy Trade

Nieuws melk

Fonterra verhoogt winstverwachting kwart

Analyse Zuivelbusiness

Zwakke Global Dairy Trade met laagste afzet in jaren

Nieuws Zuivelbusiness

Global Dairy Trade tapt uit ander vaatje

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden