Logistiekbonus speelt mee

Duitse DMK stelt melkprijs januari op 28 euro

30 Januari 2015 - Redactie Boerenbusiness

Het Duitse zuivelconcern DMK heeft over januari een melkprijs bekendgemaakt van 28 euro per 100 kg. Dit is wel bij een percentage van 4 procent vet en 3,4 procent eiwit. Hier komt voor melkveehouders nog een zogeheten logistiekbonus, wat in Nederland de kwantumtoeslag wordt genoemd, bij. Deze bonus is afhankelijk van de hoeveelheid melk die wordt geleverd.

60

cent

per 100 kg keert DMK aan logistiekbonus uit

DMK keert een logistiekbonus uit van 60 cent per 100 kg melk bij een jaarleverantie van 240.000 kg melk of meer. Voor het ophalen van de melk houdt het concern tussen de 2 en 4 cent per 100 kg in. Naar 4,41 procent vet en 3.47 procent eiwit omgerekend, voor Nederland gangbare percentages waarmee ook Boerenbusiness rekent, komt de melkprijs voor DMK uit op 28,95 euro per 100 kg melk bij een jaarleverantie van 500.000 kg melk.

DMK is de grootste zuivelcoöperatie die Duitsland kent en verwerkt jaarlijks ongeveer 6,7 miljard kilogram melk, geleverd door meer dan 9.400 melkveehouders. DMK heeft in totaal 28 fabrieken waar de zuivelproducten worden geproduceerd. De meeste fabrieken zitten verdeeld in Duitsland. Enkele fabrieken staan in andere delen van Europa.

Eind 2011 leek het erop dat DMK ging fuseren met DOC Kaas, om zo beter te kunnen concurreren met grote concurrenten zoals Arla Foods en FrieslandCampina. Aangezien DOC geen tweederde meerderheid wist te behalen onder de leden ging deze fusie niet door. Begin januari werd even gesuggereerd dat beide partijen opnieuw met elkaar in gesprek waren, maar dit werd snel ontkend door de twee zuivelverwerkers.
 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden