Inkomensderving dreigt

Tempo uit groei van Britse melkproductie

9 Februari 2015 - Redactie Boerenbusiness

Langzaam maar zeker stagneert de groei van de Britse melkproductie. Wisten de Britten over december nog een plus van 3,6 procent te behalen, in vergelijking met een jaar terug, over januari is daar nog maar 1,2 procent van over. Procentueel laat de melkproductie van december op januari zelfs het laagste groeicijfer in vijf jaar tijd zien.

Over januari leverden de Britse melkveehouders 1,193 miljoen ton melk af, zo blijkt uit de gegevens van het Britse ministerie van Landbouw (Defra).  Ze opende het jaar daarmee met de hoogste melkproductie in jaren.

Ondanks dat begint de groei bij de melkproductie te stagneren. Zo nam de melkproductie van november op december nog met 5,8 procent toe, maar wordt van december op januari nog maar een groei gezien van 0,7 procent. Het laagste groeicijfer in vijf jaar tijd.

Het begint duidelijk te worden dat superheffing en een lagere melkprijs hun stempel drukken op de melkstroom. Na afloop van het quotumjaar 2014/15 behoort de angst voor superheffing tot het verleden. Helaas gaat dat niet op voor de melkprijs. Volgens marktkenners blijft de melkprijs de komende tijd hangen op een lager niveau. Het houdt in dat melkveehouders over de eerste helft van 2015/16 te maken krijgen met verder verval in het inkomen.

Ondertussen laat de melkproductie zien dat de eerste helft van 2014/15 een stuk positiever was. Toen slaagden melkveehouders er in meer inkomen te behalen dankzij lagere productiekosten. De totale melkaanvoer tot en met januari komt dan ook uit op 12,06 miljoen ton melk. Een plus van 6,5 procent in vergelijking met een jaar eerder.      

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Melk

Duitse melkaanvoer pakt stijgende trend weer op

Interview David Kennedy (Bord Bia)

Herstel Ierse melkproductie in het verschiet

Analyse Melk

FrieslandCampina zet stap verder in gevecht om melk

Nieuws Melk

Hogere melkproductie in Australië en Nieuw-Zeeland

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden