Steun voor zuivelprijzen

Droogte Nieuw-Zeeland creëert stemming bij melk

10 Februari 2015 - Redactie Boerenbusiness

Elk signaal dat maar enigszins wijst op minder melk op de wereldmarkt wordt door de zuivelmarkt met open armen ontvangen. Vraag is evenwel of Nieuw-Zeeland fors minder melk gaat produceren of dat de huidige opleving er maar een van korte duur gaat zijn. Voor nu was het voldoende om zuivelprijzen op de beurs van Chicago omhoog te zetten.

Het nieuws dat Nieuw-Zeeland te kampen heeft met droogte was het reddingsvest wat de zuivelmarkt zocht. Het resulteerde in een opleving op de beurs van Chicago en op de Global Dairy Trade (GDT). Daags na de veiling zijn de prijzen weer iets teruggezakt.  

De hogere prijzen lijken in eerste instantie dan ook gestoeld te zijn op emotie. Zo is er inderdaad sprake van droogte, maar presteren veel van de belangrijkste zuivelregio's nog best goed. Zo blijkt het Noordereiland, bij vergelijking van de weerkaarten, maar iets droger in vergelijking met een gemiddeld jaar. De westkust van het Zuidereiland kan zelfs als vochtig omschreven worden. Daar komt bij dat melkveehouders in de droogste gebieden de beschikking hebben over irrigatiemateriaal en er voldoende aanvullende voeders beschikbaar zijn.

Toch is het niet ondenkbaar dat de combinatie van lagere marges en droogte gaan resulteren in iets minder melk. Maar dan speelt de tijd nog een rol. Melkveehouders in Nieuw-Zeeland koersen alweer af op de wintermaanden. Het zou kunnen dat net zoals aan het begin van 2012 de melkaanvoer gaat teruglopen. Wil de droogte een duidelijke stempel gaan zetten op de wereldvoorraden zuivel dan moet deze nog zeker tot het begin van het nieuwe seizoen aanhouden.   

Ondertussen blijft er vanuit de Amerikaanse hoek meer dan voldoende melk op de wereldmarkt afkomen. Met uitzondering van Californië weten vrijwel alle staten meer melk te produceren. De extra melk vindt zijn weg naar kaas en boter. De boterafzet leunt hierbij zwaar op de binnenlandse vraag, terwijl kaas goed presteert als exportproduct, aldus de Amerikaanse organisatie voor zuivelproducenten.

De droogte in Nieuw-Zeeland kan gezien worden als de strohalm die de markt dringend nodig heeft. Om prijzen over een langere periode omhoog te kunnen zetten is echter meer nodig.  

 

  

 

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Weerupdate met Robert de Vries

Ook na uiterst nat april blijft weer een achtbaan

Nieuws Melk

Duitse melkaanvoer pakt stijgende trend weer op

Interview David Kennedy (Bord Bia)

Herstel Ierse melkproductie in het verschiet

Analyse Melk

FrieslandCampina zet stap verder in gevecht om melk

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden