Wat is het effect op melkprijs?

Russen zien kans EU kaas deels te omzeilen

27 Februari 2015 - Redactie Boerenbusiness

Kaas exporteren naar Rusland vanuit Europa bleek tot en met juli al een uitdaging, maar in augustus 2014 ging de grens helemaal dicht. Langzaam komen de jaarcijfers binnen en kan de balans opgemaakt worden. Hoe erg missen de Russen kaas uit Europa en wat zijn de consequenties voor de melkprijs?

De klap was voor de Europese kaasmarkt groot toen Rusland bekend maakte de grens helemaal te sluiten. Tot dat moment verliep de export al vrij moeizaam. Zo mochten in Duitsland al een aantal fabrieken niet meer exporteren naar Rusland, zaten een aantal Poolse fabrieken op de schopstoel en was de relatie tussen Nederland en Rusland ook niet optimaal.

Toch werden het jaar ervoor nog records gebroken op deze markt, zo blijkt uit de cijfers van de Europese Commissie. Van de totale Europese export van 0,79 miljoen ton kaas ging dan ook ongeveer een derde naar Rusland. Met 257.027 ton kaas was die afzet nog nooit zo hoog geweest. Iets wat doorwerkte in de melkprijzen en resulteerde in een zeer goede melkprijs.

Over 2014 is Europa blij dat ze melding kunnen maken van een gedaalde export van ongeveer 7,5 procent. De opluchting volgt op de Russische exportban die bijna de helft van 2014 van toepassing was. Nederland en nog diverse andere Europese landen, noem Duitsland, Finland en Polen, wisten de laatste jaren steeds grotere volumes op deze markt af te zetten, maar werden daarmee tegelijkertijd voor de winsten steeds afhankelijker van deze grote koper.

Toen die wegviel slaagden bedrijven er niet of niet helemaal in om alternatieve kopers te vinden. Anders dan melkpoeder is kaas een product wat lang niet overal geconsumeerd wordt en Russen zijn nu eenmaal belangrijke kaaseters. De afzet op Rusland halveerde over 2014 tot 134.498 ton. Dit verklaart waarom een exportdaling van 7,5 procent nog goed ontvangen is. Het schetst ook dat wanneer Rusland weer kaas wil en daar geld voor heeft het wereldtoneel weer drastisch kan veranderen.

Toch hebben de Russen de import relatief goed weten te handhaven. Tot en met november 2014 daalde deze in vergelijking met 2013 met 2,6 procent, wat neerkomt op 7.580 ton. Het grootste deel van de kaasbehoefte werd op basis van cijfers over 2013 ingevuld door Europa,vraag is dan wie over 2014 hofleverancier was?

Nieuw-Zeeland? Die doet met name in cheddar en exporteerde grofweg 1.200 ton kaas meer. Rusland zat dicht voor de VS en ook Australië mocht niet naar Rusland exporteren. Argentinië blijft over, welke 5.275 ton extra kaas afzette. Tot zover de belangrijkste kaasexporteurs. Wit-Rusland kan nog aan het lijstje toegevoegd worden. Deze wilde 28.000 ton kaas extra af gaan zetten in Rusland. Uiteraard ging niet alle kaas richting Rusland.

Toch zijn de Russen er in geslaagd om de kaasimport redelijk op niveau te houden. Wetende dat Europa en de VS de grootste producenten en exporteurs van kaas zijn. Waarna de productie in Brazilië, Argentinië en Rusland het grootste is blijft het gissen naar de herkomst van een groot deel van de kaasstroom richting Rusland.

Alleen Zwitserland kan mogelijk als doorvoerland voor Europese kaas gefunctioneerd hebben, maar dat gaat voor heel veel andere landen niet op. Het was terug te zien aan de situatie op de kaasmarkt richting het einde van het jaar. Het gevolg was voorraadvorming en druk op de melkprijs.

Komend jaar raakt de markt verder uit balans wanneer de melkproductie gaat toenemen. Nederland met zijn sterke focus op kaas staat daarmee voor de uitdaging een waardige vervanger voor Rusland te vinden voor de bestaande kaasstroom en de extra kaas die er bijkomt. Ondertussen is de economische situatie in Rusland zo ver achteruit gegaan dat het opengaan van de grens onvoldoende is om de ergste scheuren in de markt te kunnen dichten. Een hogere Nederlandse melkprijs wordt daardoor een nog grotere uitdaging.          

 

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden