Minder in Spanje en Griekenland

Melkstroom EU vorig jaar flink toegenomen

25 Februari 2015 - Redactie Boerenbusiness

Voor het eerst in lange tijd heeft de Europese melkaanvoer weer een noemenswaardige stijging laten zien. Zo blijkt uit de cijfers van Eurostat dat er over 2014 een plus van 4,5 procent gehaald werd. Alleen Spanje en Griekenland leverden minder melk af.

Over december leverden melkveehouders 11,73 miljoen ton melk af. Daarmee komt de totale Europese melkaanvoer uit op 146,9 miljoen ton melk. Een plus van ongeveer 4,5 procent in vergelijking met 2013. In deze cijfers is de melkaanvoer van Kroatië meegenomen.

64,4

procent

van de melk wordt door vijf landen geleverd

Grootste leveranciers waren opnieuw Duitsland (31,4 miljoen ton), Frankrijk (25,3 miljoen ton), het Verenigd Koninkrijk (14,8 miljoen ton), Nederland (12,5 miljoen ton) en Polen (10,6 miljoen ton). Samen vertegenwoordigen de vijf landen 64,4 procent van de Europese melkplas. Een aandeel vrijwel gelijk aan het percentage van een jaar terug.

Van de grote vijf nam de melkplas in het Verenigd Koninkrijk het meest in omvang toe. Die groeide met 8,3 procent in vergelijking met 2013. Polen volgt met een stijging van 6,7 procent, terwijl in Frankrijk, Duitsland en Nederland de stijgingen uitkomen op respectievelijk 5,7 procent, 3,5 procent en 2,1 procent.

De enige twee landen die de aanvoer zagen teruglopen waren Spanje en Griekenland. Zo daalde de productie in Griekenland met 5,1 procent tot 0,62 miljoen ton en noteerde Spanje een daling van 1,3 procent. De Spanjaarden leverden ondanks de daling met 5,9 miljoen ton nog steeds een groot volume aan melk af.

Plussen bij de melkaanvoer zijn  met name terug te voeren tot de hogere marges en een gestegen melkprijs. Zo zit het Verenigd Koninkrijk nog niet tegen de quotumgrens aan en heeft ook Frankrijk voldoende ruimte over binnen het quotum, wat inhoudt dat deze de uitbreidingen bij de melkaanvoer niet tegenhield.   

         

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden