Onverwachte zet bij melkprijs

Zuivelmarkt verrast door actie Fonterra

26 Februari 2015 - Redactie Boerenbusiness

Fonterra verraste vriend en vijand door de melkprijs stabiel te houden. Het is op zijn zachtst gezegd opmerkelijk dat een dergelijk grote speler als Fonterra geen duidelijkheid heeft over de koers van de zuivelmarkt. Wel klonk er een positieve ondertoon wat betreft de prijzen.

Fonterra, de grootste zuivelcoöperatie van Nieuw-Zeeland die melk van 10.700 melkveehouders verwerkt, wist donderdag alle ogen op zich gericht. Spanning was er rond de melkprijs, omdat het meteen een goede indicator is van de koers die zuivelprijzen gaan varen. Immers Fonterra is een heel belangrijke speler op de wereldmarkt.

Wat de markt niet voorzien had was dat ook Fonterra in het duister tast wat betreft de ontwikkelingen op de wereldmarkt. De voorzitter van het bedrijf noemde het zelfs gevaarlijk om nu iets te zeggen over de markt door de grote volatiliteit.

3

procent

minder melk in vergelijking met 2013/14

Die volatiliteit wordt nog eens gesteund door droogte in delen van Nieuw-Zeeland. Melkveehouders keken daardoor reikhalzend uit naar een verhoging van de melkprijs. Nu dat niet gebeurt kan het niet anders dan dat het verval bij de melkproductie in alle hevigheid gaat doorzetten. Mede doordat de heersende mening is dat het niet alleen droogte is die de dalingen bij de melkproductie veroorzaakt, maar veel meer de relatief lage melkprijs wat de winstgevendheid van melkveebedrijven drukt.

Fonterra geeft aan rekening te houden met een melkaanvoer die in vergelijking met vorig jaar 3 procent lager uitvalt. Veel gaat afhangen van de regen die volgende maand verwacht wordt. Houdt de droogte langer aan dan heeft dat grote gevolgen voor het volgende seizoen.

Een seizoen waarvan ook nog niet gezegd kan worden wat prijzen gaan doen. Zo wordt er achter de schermen gesproken van minder vraag uit Chinese hoek. Toch lijken de woorden van John Wilson, voorzitter van Fonterra, dat tegen te spreken. Hij geeft aan dat de prognoses voor volgende seizoen positiever zijn. 'Maar het is nog vroeg in het seizoen. Het bestuur kijkt pas in mei naar het volgende seizoen.'

Een onzekere basis voor melkveehouders in Nieuw-Zeeland. Zonder positieve signalen bestaat er een heel reële kans dat volgend seizoen minder melk met zich mee gaat brengen. Dat de komende maanden uiterst onzeker zijn mag duidelijk zijn. Vooral wanneer blijkt dat een dermate groot bedrijf als Fonterra geen concrete uitspraken durft te doen over het verloop van prijzen.     

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws melk

Fonterra verhoogt winstverwachting kwart

Nieuws melk

Nieuw-Zeelandse zuivel optimistisch 2024 in

Nieuws Melk

Fors meer winst en hogere melkprijs bij Fonterra

Nieuws melk

Fonterra rondt verkoop DPA aan Lactalis af

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden