DCA Pro Melk Inside

Gaat melkprijs de stijgende trend volgen?

26 Februari 2015 - Redactie Boerenbusiness

Voorjaarsvakantie lijkt aan zet op de zuivelmarkt. Prijzen zijn na de hectiek van de laatste weken tot rust gekomen en moeten ook her en der een stap terugzetten. Vraag is nu of de hogere prijzen van de laatste weken zich ook vertalen in een hogere melkprijs. DCA laat haar licht schijnen in een nieuwe analyse.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Na de drukte van de laatste weken kan deze week omschreven worden als relatief rustig. Het heeft er alle schijn van dat de voorjaarsvakantie haar stempel op de markt gedrukt heeft. Aan de andere kant zijn prijzen dermate snel gestegen dat een pas op de plaats er aan zat te komen.

Voor room resulteert dit in een prijs van 3,95 euro per kilo af werk. Er wordt niet veel handel gemeld, maar ook de vraag laat het een beetje afweten. Een correctie van 0,15 euro in vergelijking met de week ervoor.

Hetzelfde gebeurt bij magere melkconcentraat. De prijs neemt met 100 euro per ton droge stof af om uit te komen op 1.850 euro per ton. Een prijs waarmee goed poeder gemaakt kan worden, maar de kopers het toch af laten weten.

Ondertussen wordt de melkaanvoer als stabiel tot zeer licht stijgend omschreven. Iets wat geldt voor Nederland, maar ook voor Duitsland en Frankrijk. Het heeft zijn weerslag op de handel in verse melk. Die is afgenomen tot een klein stroompje.

In Duitsland zet dat prijzen weg van 27 tot 33 euro per 100 kg melk, bij 3,7 procent vet geleverd. Alles hangt af van tijdstip dat een koper of aanbieder zich meldt. Gemiddeld zakt de prijs in zuiden weg naar 29 euro, waar die in het noorden uitkomt op 28 euro, bij 3,7 procent vet geleverd.  

In Nederland wordt eveneens gesproken van een zeer dunne markt, wat het lastig maakt om een prijs neer te zetten. Gemiddeld doet de prijs een klein stapje omlaag bij een zeer brede spreiding en komt de prijs uit op 34,50 per 100 kg melk geleverd, bij 4,4 procent vet.

Grote vraag is hoe de zuivelfabrieken hebben gepresteerd over de laatste maand en wat maart gaat brengen. De garantieprijs die FrieslandCampina bekend gaat maken is daar een eerste indicatie van. Stabiel tot licht stijgend lijkt het devies, maar de grootste zuivelaar van Nederland heeft de markt al vaker verrast.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden