Pasen een kleine pijnstiller

Zuivelexport VS kampt met kater door stakingen

3 Maart 2015 - Redactie Boerenbusiness

Een van de belangrijkste havens van de VS om naar Azië te exporteren kampte over de laatste negen maanden met stakingen. Die zijn nu voorbij, maar exporteurs zijn nog bezig met het verwerken van een kater. Voor de zuivelexport was die kater nog erger doordat de markt er ondertussen heel anders uitziet.

Na negen maanden van stakingen komen de West Coast havens weer tot leven. De havens zijn voor de VS van vitaal belang bij de export richting Azië. Met name zuivelproducten worden daar in grote volumes overgeslagen. Nu de stakingen achter de rug zijn krijgen exporteurs de kans om de balans op te maken.

Het gevoel wat na het opmaken van de balans overblijft kan het beste omschreven worden als een kater. Het gaat namelijk maanden duren voordat de opslagen in de havens geleegd zijn en in de tussentijd hebben exporteurs te maken met beschadigde reputaties en een dure dollar.

Mexico, een van de belangrijkste afnemers van Amerikaans product, rekent nog steeds op economische groei, maar een groei kleiner dan eerder voorzien was. Zo verlaagde de bank van Mexico het groeicijfer van 3 tot 4 procent naar 2,5 tot 3,5 procent. Dit mede als gevolg van een langere periode waarin opbrengsten van olie lager uitvallen. Het ziet er naar uit dat Mexico zijn behoefte gaat invullen met product wat ze in het zuiden vinden. Ook bij de afzet op Saoedi-Arabië, de belangrijkste afzetmarkt voor Amerikaanse boter, wordt schade voorzien.

Een kleine pijnstiller tegen de kater blijkt Pasen. De botermarkt wordt namelijk gesteund door de verwachting dat er meer vraag komt in verband met Pasen. Die vraag is hard nodig, want ondanks de zeer lage temperaturen ten oosten van de Rocky Mountains blijft de melk komen. Melkproductie per koe ligt daardoor iets lager, maar de omvangrijke veestapel vangt dit ruimschoots op. Als gevolg hiervan draaien roomproducenten op vol gas en wordt er ook meer kaas dan normaal geproduceerd.   

      

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden