Verhandeld volume weer in min

Grote stijgingen GDT in zuivelnoteringen voorbij

3 Maart 2015 - Redactie Boerenbusiness

Op de Global Dairy Trade (GDT) blijken de grote prijssprongen verleden tijd. Hoewel diverse fabricaten zoals magere melkpoeder en cheddar nog plussen boekten, daalde sleutel product volle melkpoeder juist in waarde. Ook het verhandeld volume ging verder onderuit.  

Op de veiling van 3 maart wisten de zuivelfabricaten een winst te halen van 1,1 procent, waarmee de gemiddelde prijs uitkomt op 3.374 dollar, 3.013,15 euro per ton. Een prijs die tot stand kwam bij een verhandeld volume van 22.094 ton product. Een daling van 3,76 procent ten opzichte van de voorgaande veiling. Het is tevens het kleinste verhandelde volume sinds de zomer van 2013.

De resultaten van de zuivelfabricaten onderling zijn zeer divers. Zo noteerden AMF, Rennet Caseïne en volle melkpoeder verliezen van respectievelijk 2,2 procent, 0,7 procent en 1 procent. Plussen waren er voor cheddar (plus 10,8 procent), BMP (plus 6,8 procent), magere melkpoeder (plus 5,9 procent) en boter (plus 2,5 procent).

Volle melkpoeder is verreweg het belangrijkste product. De voorzichtige melkprijsprognose van Fonterra was al een voorbode voor wat er komen ging. Een daling van de prijs als gevolg van een groter volume wat aangeboden werd. Voor april wordt nog een plus van 12,8 procent gehaald, maar de overige maanden leveren verliezen op. Een min van 5,2 procent maakt dat september met 3.228 dollar, 2.884,20 euro, per ton de laagste prijs neerzet.

Doorgaans wordt de meeste actie bij magere melkpoeder gezien, maar nu zijn alleen Fonterra en Amul aanbieder en met een klein volume low heat Arla. Over de hele linie stegen de prijzen. De hoogste prijs geldt juni dankzij een plus van 7,8 procent wat de gemiddelde prijs laat uitkomen op 2.989 dollar, 2.670,26 euro, per ton. Amul zet met prijzen boven de 3.600 dollar de hoogste bedragen neer, tegen een bedrag rond de 3.000 dollar voor product van Fonterra.    

Alleen bij BMP krijgt Fonterra gezelschap van Arla die tegen veel lagere prijzen product aanbood. Zo zette Arla de prijs op 2.360 dollar, waar Fonterra een prijs wegzette van 2.845 dollar.

Bij vrijwel alle zuivelfabricaten bleek er weinig steun te zijn voor hogere prijzen richting het najaar. Een teken dat aanbod en vraag nog niet in evenwicht zijn. Europa en de VS stevenen ondertussen op de piekproductie af, waarna het vrijwel zeker tijd gaat kosten voor de extra volumes van de markt verdwenen zijn. Daarna wordt het spannend welk effect de droogte heeft gehad op de melkveehouderij in Nieuw-Zeeland.  

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Zuivelbusiness

Kaasprijzen stevig onderuit op Global Dairy Trade

Analyse Zuivelbusiness

Zwakke Global Dairy Trade met laagste afzet in jaren

Nieuws Zuivelbusiness

Global Dairy Trade tapt uit ander vaatje

Nieuws Melk

Global Dairy Trade zet fors meer zuivel om

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden